Interview met Alina Tang

Alina Tang is een illustratrice uit Perth, Australië. Ze woont en werkt nu een paar maanden in Amsterdam. Alina maakt onder de naam Giant Pansy prachtige, kleurrijke illustraties die ze vertaald in een collectie papierwaren, zoals kaarten en art prints. Je kunt haar werk nog tot 4 mei zien in haar tentoonstelling in de werkwinkel in Amsterdam.

Giant Pansy-2

Foto’s: Mira Begova voor Ginger Emprod

Je komt uit Australië. Hoe kom je in Amsterdam terecht?

Ik ben geboren en getogen in Perth in Australië. Dat is best een kleine stad. Ik wilde altijd al eens in het buitenland wonen en werken. Om nieuwe avonturen te beleven en geïnspireerd te raken door nieuwe dingen. Ik heb een band met Nederland, omdat mijn moeders familie hiernaartoe vluchtte uit Vietnam in de jaren ’70. Zij heeft in Maastricht en Tilburg gewoond. Van daaruit is ze naar Australië verhuisd, waar ze mijn vader heeft ontmoet. We hebben mijn opa en oma vaak bezocht tijdens de zomervakanties. Dus toen ik koos waar ik naartoe wilde verhuizen, voelde Nederland als een natuurlijke keuze. Ik vind Amsterdam een spannende plek, omdat het zo’n band heeft met bloemen. Ik illustreer veel bloemen, dus voor mij is het een ideale locatie.

Giant Pansy-14new

De kleuren die je gebruikt zijn heel levendig. Waarom hebben deze je voorkeur?

Ik denk dat we allemaal op de een of andere manier worden aangetrokken door kleur. In mijn leven (in mijn kunst, maar ook mijn kleding) omring ik me met kleuren die me blij maken. Ik hou ervan om te werken met een pastel palet en als contrast hele felle kleuren te gebruiken.

Giant Pansy-12

Je hebt als artist in residence in Finland gewerkt. Hoe heeft dit je werk beïnvloed?

Ik heb vier maanden in Vanha Paukku Cultural Centre in Lapua gewerkt. Dat was van oktober vorig jaar tot januari dit jaar. Ik vond de rust er heerlijk. We gingen vaak wandelen in het bos en liepen soms over de bevroren rivier. Ik was nog nooit in Finland geweest en had nog nooit zo’n intense winter meegemaakt. Het was heel speciaal om nieuwe mensen te ontmoeten, een nieuwe cultuur te leren kennen en zo’n lange periode helemaal aan mijn werk te wijden. Artistiek gezien ben ik er enorm gegroeid.

Giant Pansy-4

Bestaan er verschillen tussen illustreren in Australië, Finland en Nederland?

In Perth was ik altijd met verschillende projecten tegelijkertijd bezig. Ik werkte freelance, maar ook parttime in een design studio. Illustratie had dus niet de prioriteit. Door naar het buitenland te verhuizen, kon ik al mijn energie steken in de dingen die ik graag doe: schilderen en mooie dingen maken. Vooral in Finland kon ik mij daar helemaal op richten. In Nederland is er een grote gemeenschap van makers, ontwerpers, illustratoren en kunstenaars. Vorige week heb ik een symposium bijgewoond voor illustratoren en daar kwam ik erachter dat er hier een grote waardering en een groot publiek is voor illustratie. Misschien wordt het hier serieuzer genomen.

Giant Pansy-4 (1)

Waar ben je het meest trots op?

Ik heb veel grote stappen gezet het afgelopen jaar. Zoals verhuizen naar Amsterdam en hier een nieuw leven opbouwen. Ik maak nieuwe vrienden, bouw professionele relaties op en reis naar veel verschillende landen. Ik denk dat ik trots ben op het nieuwe leven dat ik hier heb opgebouwd. Ik heb hier niet de steun van mijn thuisstad en soms is dat heel lastig en huil ik veel in mijn studio. Maar ik heb zo’n geluk dat ik deze kans heb gekregen.

Giant Pansy-4new

Wat is je droomopdracht?

Ik heb zoooooo veel droomprojecten? Ik wil graag hier in Amsterdam aan meer projecten werken en mijn werk delen door te werken met lokale winkels en bedrijven. Ik zou raamtekeningen willen maken, en installaties, tentoonstellingen, workshops en andere creatieve projecten.

Meer informatie:

www.giantpansy.com

www.instagram.com/giantpansy

  
 
 
 

Reacties