Diy kussen van spijkerstof

Allihoppa is op vakantie. Maar niet getreurd, gastbloggers nemen hier de boel over in augustus. Mijn favoriete bloggers delen hier hun inspiratie en tutorials! Vandaag Maaike-Louise van Ecolicious.

Wat een eer om op de blog van Annelies te mogen schrijven! Ik vroeg me al een poos af wat ik van mijn oude spijkerbroeken zou maken. Met Pasen had ik al een DIY paasstasjes voor mijn kids gemaakt, maar nog steeds lag er een berg kapotte spijkerbroeken op me te wachten. Toen Annelies me vroeg om een gastblog te schrijven, wist ik ineens wat ik ging maken: een lekker woonkussen van spijkerstof. Stoer en vooral; makkelijk te maken!  

Mijn DIY spijkerstofkussen bestaat uit allemaal verschillende soorten spijkerstof. Tip nummer 1 is dus: bewaar oude spijkerbroeken! Tegen de tijd dat er een gat in je knie zit, is de rest van de spijkerstof nog steeds super stevig. Als je je bedenkt wat een zware tol spijkerbroeken trekken op het milieu, is het echt zonde om een spijkerbroek weg te gooien. Spijkerbroeken zijn net de Hummers onder de broeken. Wist je bijvoorbeeld dat katoenplanten ongelofelijk veel water nodig hebben? En dan heb ik het nog niet over de slechte arbeidsomstandigheden van katoenarbeiders (er schijnt zelfs nog kinderarbeid voor te komen), over de gifstoffen waar de spijkerbroeken mee geverfd worden, de slechte omstandigheden in de kledingfabrieken etc. Bewaren dus die stof, want je kan er mooie dingen mee maken! Als je trouwens meer wilt lezen over de kledingindustrie, kijk dan eens op de site van Schone Kleren.

SONY DSC

Wat heb je nodig

Een hoop oude spijkerbroeken
Hoofdkussen of ander kussen
Stuk karton
Stofschaar
Krijtje voor op stof
Naaimachine
Naaigaren
Spelden

SONY DSC

Doen

Goed, genoeg gekletst over de misstanden in de kledingindustrie. Aan de slag! Om te beginnen heb ik een mal van karton gemaakt. Kijk naar de grootte van jouw kussen en bedenk dan hoe groot de stroken stof moeten worden volgens jou. Vervolgens heb ik  met de mal allemaal gelijke stukken spijkerbroek omgetrokken en uitgeknipt. Ik ben verder niet zo heel secuur met dit soort projecten (anders duurt het me allemaal te lang) dus ik heb gewoon een eind weg geknipt.

SONY DSC

Vervolgens heb ik de korte kanten van al die stukjes aan elkaar genaaid. Zo kreeg ik hele lange stroken van aan elkaar genaaide stukjes spijkerstof . Ik heb afwisselend de voor- en achterkant van de stof gebruikt. Vooral veel achterkant, omdat ik dat er stoer uit vind zien. Ik heb een “envelopkussen” gemaakt waarbij begin en eind van de stroken over elkaar komen. Om te weten hoeveel stukjes ik nodig had, ben ik gewoon begonnen en heb ik af en toe even gemeten of mijn stroken al lang waren. Ik had uiteindelijk vier stroken nodig voor mijn kussen. Bij twee stroken heb ik vervolgens een half stukje spijkerstof afgeknipt om te zorgen dat de stroken zouden verspringen. Anders krijg je dat de stukken allemaal ongeveer naast elkaar liggen.

SONY DSC 

Vervolgens heb ik de 4 stroken aan elkaar genaaid. Daarbij heb ik de stroken eerst met spelden aan elkaar gezet. Ik ben eigenlijk niet erg van het netjes werken op een naaimachine en meestal komt het toch goed met mijn projectjes.  Maar in dit geval moesten de stroken wel een beetje netjes aan elkaar komen. Toen alle stroken aan elkaar zaten, had ik een heel groot stuk plaidachtig stof. Had ik ook  een quilt van kunnen maken! Vervolgens heb ik de uiteindes  van de vier stroken aan 1 kant een beetje recht geknipt en omgezoomd. En vervolgens heb ik het kussen dichtgenaaid en dat was dat al weer! (nou eigenlijk is dat niet helemaal waar: ik had eerst de verkeerde achterkant boven vastgemaakt, het niet omgezoomde stuk… dus het laatste stuk van het kussen kon ik weer los halen en opnieuw vastzetten, ik zei toch al dat ik niet zo heel erg precies was? )

SONY DSC

Echt goed om te weten: ik kan echt niet zo goed naaien. Ik weet niet hoe je patronen gebruikt bijvoorbeeld. Ik weet hoe ik de draad in mijn naaimachine krijg en hoe ik kan zigzaggen en rechtdoor kan stikken. Dat vertel ik je zodat je niet denkt dat je een project als deze alleen maar kan doen als je echt goed bent op de naaimachine. Dat ben ik ook niet en ik vind mijn kussen echt onwijs geslaagd! Ik heb wel drie avonden achter elkaar tegen mijn vriend geroepen dat ik er zo blij mee was!

SONY DSC

Om nog duidelijker te maken hoe ik dit woonkussen van spijkerstof heb gemaakt, heb ik een filmpje gemaakt en op Youtube gezet. Ik heb de app Cinamatic er voor gebruikt. Dat was een experimentje. Ik moet zeggen, het beeld is mooi vintage geworden maar echt scherp is het filmpje niet geworden. Maar toch: ik denk wel dat het duidelijk wordt hoe ik het kussen heb gemaakt. Kijk maar even!

SONY DSC

Op mijn Pinterest heb ik nog meer DIY spijkerstof projecten  verzameld. Kan je meteen zien waar ik mijn inspiratie vandaan haalde (ik mag dan wel DIY projecten doen, de ideeën komen voor een deel van Pinterest. Een beetje van Ecolicious en een beetje van Pinterest zeg maar 😉

En dat was dan mijn gastblog op Allihoppa! Ik hoop dat je er veel plezier van hebt gehad en kom ook eens een kijkje nemen op Ecolicious!trefwoorden: ,
 
 
 
 

Reacties 

 

2 Reacties op “Diy kussen van spijkerstof”

  1. Guestpost op Allihoppa - Duurzaamheid ~ Ecolicious.me ~ Lifestyle blog over duurzaamheid says:

    […] van oude spijkebroeken? Ik heb een guestpost geschreven op het leuke blog van Annelies Vermeulen: Allihoppa. Daarin leg ik uit hoe je zelf dit kussen van oude spijkerstof maakt! Tweet Pin It […]

  2. Denise Beckand says:

    Een heel mooi kussen van al die verschillende broeken! Ik gooide ze altijd met pijn in het hart weg omdat ik niet goed wist wat er mee te doen. Nu ga ik ze dus sparen….heb er al één 😉