Diy hexagon wandkastje

Yes! Mijn vader maakte weer eens een tutorial voor jullie! Deze keer een zeshoekig houten bakje dat je zoals ik kan gebruiken om noten in te bewaren of bijvoorbeeld aan de muur te hangen. Ik hing drie bakjes aan de muur van Oliviers kamer, om zijn speelgoed in te zetten. 

De wanden van zijn kamer waren namelijk nog wat kaal. Met de hele verbouwing van het huis, was de babykamer lange tijd opslag van verhuisdozen. Toen die eenmaal weg konden, liet Olivier niet lang op zich wachten, dus er was weinig tijd om de babykamer echt gezellig te maken. Ik maakte al wel wat muurwaaiers van papier om de boel snel wat op te vrolijken. En de mobile hangt ook boven de commode. Maar verder was het nog wat kaal. Met deze wandkastjes is dat voor een deel al opgelost. Nu wil ik nog wat plankjes aan de wand maken waar zijn boekjes op kunnen staan. Want hij heeft al heel wat boekjes gekregen!

Het zeshoekige bakje komt je misschien bekend voor? Dat kan kloppen! Dit zeshoekige bakje liet ik jullie al eens eerder zien.Toen liet ik zien hoe je deze mooi kan beschilderen in een gradient roze. Nu kan ik ook laten zien hoe je zelf zo’n bakje van hout in elkaar zet.

Oja, ik zei dat mijn vader wéér een tutorial maakte. Herinner je het vogelvoerhuis? Ook al zo’n leuk project.  Ik vind het superleuk dat mijn vader dit wil doen voor mij en Allihoppa. Bedankt!

zeshoek_diy_allihoppa_7

Wat heb je nodig

Berken triplex van 8 mm dik. Te koop als plaat van 60 x 120 in elke bouwmarkt.
Houtlijm
Een passer, of iets improviseren waarmee je een cirkel kunt tekenen.
Zaag, voor wie hem heeft is een afkortzaag ideaal
Verstekbak om onder een hoek te kunnen zagen

Doen

zeshoek_1

Eerst gaan we een zeshoek uittekenen op de plaat. Een zeshoek is eigenlijk heel gemakkelijk te maken. Trek een cirkel. Ik heb een cirkel gemaakt met een straal van 15 cm. Als je geen passer hebt, kan het ook met een latje met aan de ene kant een spijker en aan de andere kant een gaatje voor een potlood.

zeshoek_2

Pas daarna de straal zes keer op de cirkel. Als je het netjes doet kom je precies weer in het beginpunt uit en heb je exact een zeshoek.

zeshoek_3

Teken de zeshoek uit.

zeshoek_4

Nu komt een lastig werkje: het uitzagen. Dat moet heel precies, anders kloppen de zijkanten straks niet.

zeshoek_5

Zaag daarna zes stukjes voor de zijkanten. De hoogte kun je kiezen, ik heb ze 9 cm gemaakt. Maak de stukjes een paar cm groter dan wat straks echt nodig is, want er komen nog schuine kantjes aan.

zeshoek_6

Neem zo precies mogelijk de maat van de zijden over. Dat wordt de binnenmaat. De buitenzijde wordt natuurlijk iets groter, anders sluit het niet netjes aan.

zeshoek_7

Zaag onder een hoek van 30 graden de zijkantjes vanuit de binnenkant uit.

zeshoek_8

Nu hebben we het lastigste deel gehad. Als je netjes gewerkt hebt, passen de zijkanten sluitend aan elkaar.

zeshoek_9

Nu gaan we de zijkanten aan de zeskantige bodem lijmen. Om ze goed op hun plaats te houden, kun je ze met een klein spijkertje vastspijkeren aan de bodem en aan elkaar. Daarna kun je het geheel nog glad schuren en van een mooi kleurtje voorzien.

zeshoek_diy_allihoppa_3

 

zeshoek_diy_allihoppa_6

zeshoek_diy_allihoppa_2trefwoorden: , ,
 
 
 
 

Reacties 

 

10 Reacties op “Diy hexagon wandkastje”

 1. Karlijn says:

  Echt hoor. Ik zie vandaag overal alleen maar leuke d.i.y projecten langskomen. Deze komt ook weer op mijn lijstje. X

 2. Frauke says:

  Geef mij ook zo’n vader! Ziet er super leuk uit.

 3. Linda says:

  Ik vind ze echt onwijs leuk!

 4. Eva says:

  Wat leuk en wat lief van je vader! Die kastjes passen hier trouwens ook wel erg goed aan de muur, misschien moet ik die van mij eens lief aankijken 😉

 5. Ilse says:

  Och, wat ontzéttend mooi! Ik heb op eenzelfde manier ooit een huisje gemaakt van triplex ( http://www.dutchdesignonabudget.nl/2015/02/houten-huisje-van-de-karwei-klusdag.html) maar ik vind zo’n hexagon echt véél mooier!

  Ik begin een beetje het luxeprobleem te krijgen dat het huis langzaam af komt haha! Ik vind deze echt geweldig maar waar ik ze dan weer zou moeten ophangen… 😉

 6. Jenny says:

  Leuk zeg! Bij mijn zoon op de kamer is alles van steigerhout. Ik zou dit ook wel willen proberen met steigerhout.

 7. Kyra says:

  Oh wauw wat gaaf! En nog handig te maken zie ik ook! Ik zal mijn man eens aan het werk zetten van het weekend, bedankt voor de tip!

 8. Fari says:

  Supergaaf! Maar hoe heb je dit aan de muur bevestigd?

 9. Manu says:

  Mooi!! Hoe bevestig je aan de muur?

 10. Annelies Vermeulen says:

  @Manu: Dankje! Wij hebben een spijkertje in de muur geslagen en een klein gaatje bovenin de hexagon gemaakt