5 tips om je huis op te ruimen

Opruimen, klussen en weggooien. Zo ziet mijn leven er zo ongeveer uit sinds we ons huis aan het opknappen zijn. Soms mag ik er even uit om naar Dordrecht te gaan of om met een vriendin af te spreken, maar meestal ben ik hier binnen aan de slag.
Niet heel erg, aangezien het tijdelijk is en het huis elke dag weer mooier en leger wordt. Want weet je wat je allemaal tegenkomt als je eenmaal begint met opruimen? Voornamelijk dingen waarvan je geen idee had dat je ze nog had.
En zo kom ik op het punt van opruimen en weggooien. Want om het allemaal behapbaar te houden, bedacht ik regels voor wat ik mocht houden en wat er weg moest. Misschien heb jij er ook wat aan.
Dit zijn mijn regels:

1.      Spullen onder het bed

Deze spullen hoeven niet per se onder je bed te liggen. Het zijn van die spullen waarvan je geen idee meer had dat je ze had,  en in mijn geval kwamen ze voornamelijk onder ons bed vandaan. Een tv’tje uit mijn studententijd, niet werkende kerstlichtjes, een radio, oude gordijnen. Waarom had ik die spullen nog?  Weg ermee! Naar de kringloop zo veel mogelijk. Ik moet nog aan de keuken beginnen en ik vermoed dat daar ook veel ‘spullen onder het bed’ vandaan gaan komen.

2.      Kleding

Kleding waar ik niet meer in pas moet weg. Want de kans dat ik er weer in ga passen is bijzonder klein. En mocht dat ooit gebeuren, dan is die kleding vast net uit de mode. Naar de kringloop ermee. Kleding die ik al een tijd niet heb gedragen, daar heb ik meer moeite mee. Want misschien draag ik het binnenkort nog wel. Maar eigenlijk geldt hier: een jaar niet gedragen? Weg ermee!

3.      Boeken, cd’s, dvd’s

Ik vind het heel gezellig staan, zo’n kast vol boeken. En je verzamelt ze zo gemakkelijk. Je zet ze gewoon bij in de kast. Hetzelfde geldt voor cd’s en dvd’s, al staan die minder gezellig vind ik. Maar voor je het weet staat de hele kast vol. Mijn criterium? Alleen de boeken, cd’s  en dvd’s waaraan ik leuke herinneringen had of die diepe indruk hebben gemaakt,  mochten blijven. De hele serie Donkere Torenboeken van Stephen King die ik twee keer las? Houden! Dat boek dat ik kocht, las en waarvan ik nu geen  idee meer heb waar het over ging? Weg! Dat Harry Potterboek dat ik in een hostel in Londen ruilde? Houden! In de praktijk lees ik boeken nooit twee keer, dus waarom zou ik ze dan in de kast laten staan? Cd’s draai ik niet meer, dus alleen jeugdsentiment mocht blijven (hallo Nirvana, No Doubt en Green Day). Voor dvd’s geldt ook: alleen de films met herinneringen mogen blijven.

4. Garen, papier, verf, etc, etc

Nooit weggooien. Je weet nooit wat je er nog aan hebt 😉

5.      Sentimentele goederen

Kerstkaartjes, foto’s, oude dagboeken, liefdesbrieven misschien, voor je het weet heb je een kast vol. Daarom heb ik voor mezelf de regel bedacht dat ik 1 doos mag houden met ‘sentimenteel goed’. Zodra de doos vol is, moet er wat uit. Voor mij werkt het. Op deze manier hou ik alleen de voor mij echt belangrijke dingen over.
Zo pak ik het dus aan. En op dit moment denk ik dat ik het allemaal netjes ga bijhouden. Dat ik geen overbodige spullen meer ga bewaren en dat het nooit meer zo’n troep wordt. Maar zo gaat het waarschijnlijk niet. Over een paar jaar moet ik hetzelfde proces gewoon nog eens door. Maar dan heb ik alvast wel mijn eigen regels als back-up op deze blog staan.


trefwoorden: ,
 
 
 
 

Reacties