vintage rok inkorten

Vintage rok vermaken diy

Vintage kleren zijn tof. Ze zijn goedkoop en je hebt iets unieks. Maar vaak is er ook nét iets wat je niet helemaal bevalt. De mouwen zijn te lang of het model is te wijd. Kortom, je moet de kledingstukken een beetje aanpassen. Weer meer van deze tijd maken dus.

Dat had ik nou ook met deze rok. Ik vond ‘m bij Vintage per Kilo, wat trouwens echt een aanrader is als je van vintage kleding houdt. Deze markt wordt op verschillende plekken in Nederland gehouden. Je zoekt tussen de vele rekken naar de kleding die jou bevalt en die reken je dan af per kilo. Heel fijn!Maar goed, daar vond ik dus deze rok.

Stiekem hou ik namelijk wel van folkloristische printjes. Maar deze rok was me net iets te tuttig lang, zo over de knie. Op de knie leek me leuker. Dus kortte ik de rok in. Hoe? Dat zal ik proberen uit te leggen. Dit is before:

rok_before_allihoppa

Wat heb je nodig

Vintage rok

Spelden

Stofschaar

Naaimachine

Naaigaren

Doen

Trek de rok aan en bedenk hoelang hij moet worden. Vraag iemand anders om ‘m op die hoogte af te spelden, want als je zelf voorover gaat buigen beweegt de rok mee en heb je niet de juiste lengte te pakken. Of speld ‘m op de gok af als je ‘m nog niet aan hebt, probeer de rok aan en kijkt of het goed zit.

rok_vermaken_allihoppa

Nu heb je dus een rok met wat spelden erin. Als je een lang stuk eraf gaat halen, knip je alvast een stuk overbodige stof af tot op ongeveer 4 cm van waar je de zoom straks wil hebben. Dit stuk stof zit straks namelijk erg in de weg als je wil gaan naaien. Pas knippen als je écht zeker weet dat je de juiste lengte te pakken hebt. Want eenmaal geknipt, is er geen weg meer terug. Trek ‘m anders voor de zekerheid nog even aan.

Als je hebt geknipt, controleer je of de rok overal even lang is en je niet een inham hebt afgespeld.

rok_vermaken_allihoppa_2

rok_vermaken_allihoppa_3

Vouw dan de stof over de gehele breedte 2 cm naar binnen en dan nog een keer. Zodat het afgeknipte stuk in de zoom gestopt is. Speld dit af.

rok_vermaken_allihoppa_5

Naai dan op een halve centimeter van de bovenste rand (het omgevouwen gedeelte) met de stiksteek. En klaar!

rok_after_allihoppa

 trefwoorden: , ,
 
 
 
 

Reacties 

 

2 Reacties op “Vintage rok vermaken diy”

  1. Marleen says:

    Wow, wat kan jij dat goed en wat is hij mooi geworden 🙂 ik wil zo graag een keer naar vintage per kilo, maar is nooit in de buurt 🙂

  2. Annelies Vermeulen says:

    Dankjewel Marleen! Misschien kun je er een keer een dagje uit van maken. Al loop je dan wel de hele dag met kilo’s vintage rond 🙂