Brei een sugarcoated shrug diy

Allihoppa is op vakantie. Maar niet getreurd, gastbloggers nemen hier de boel over in augustus. Mijn favoriete bloggers delen hier hun inspiratie en tutorials! Vandaag Rivka van rivkadejonge.com.

De Nederlandse zomers zijn soms flink lastig. Als je de hele dag in je dunne jurkje rond wil fladderen moet je een legging, trui en dikke sokken meenemen om het tot middernacht buiten vol te houden. Maar truitjes nemen zoveel ruimte in, zo onhandig! Enter the sugarcoated shrug: een gebreid mini-vestje waarmee je alleen armen bedekt. Warm, maar makkelijk mee te nemen. 

Je hebt nodig

2 bollen van dezelfde wol of katoen
bijpassende (rond)breinaalden
meetlint
rekenmachine

Doen

shrug1Meet van pols tot pols (of vanaf je ellebogen voor een korter exemplaar), hou je armen hierbij iets gebogen. Je breit straks twee lappen die je (op je rug) aan elkaar zet. Meet de omtrek van je pols en van je arm ter hoogte van je oksel. Meet lekker losjes zodat het straks niet te strak zit. In dit voorbeeld zie je mijn afmetingen (levert een XS op).

shrug2Maak een proeflapje van minimaal 10 cm breed. Kijk welke naald goed bij je wol past. Ik koos voor mijn zelfgesponnen wol voor naald 8. Dan komt het rekenwerk: ik had voor 10 cm breedte 10,5 steken nodig. Dat is per centimeter 1,05 steek. Voor 18 cm moet ik dus 18,9=19 steken opzetten. Zet liever te ruim op: ik zette 20 steken op, 22 was ook prima geweest. Ik weet dat voor mij de lap bij de oksels (dus net voor het midden van de rug) 30 cm breed moest worden om lekker om mijn oksel te kunnen: 30×1,05 is 31,5, afgerond 32 steken. Dat betekent dus dat ik in totaal 12 steken moest meerderen.

shrug3Zet de twee mouwen tegelijk op. Zet met de ene bol het eerste aantal steken op. Met de tweede bol zet je op dezelfde naald de steken voor de tweede mouw op. Laat aan beide mouwen een lange draad hangen. Daar naai je straks de mouwen mee dicht. Brei heen en weer, zo groeien beide mouwen in hetzelfde tempo en meerder je dus precies op dezelfde hoogte. Brei de eerste paar rijen in boordsteek (zo breed als je wil, bijvoorbeeld 2x recht, 2x averecht). Ga daarna door in tricot steek (1 rij recht, 1 rij averecht). Om de zoveel rijen meerder je de eerste en laatste steek van een rij. Als je af en toe even de mouwen om je arm slaat zie je of je sneller of langzamer moet meerderen. Zo ontstaat een breiwerk dat precies past!

shrug4Hebben de mouwen de juiste lengte? Kant dan niet af, maar brei de twee mouwen aan elkaar met  de ‘kitchener stitch’ (http://www.garnstudio.com/lang/nl/video.php?id=60 laat goed zien hoe dit moet). Naai elke mouw dicht tot onder je oksel. Pas tussendoor steeds even zodat je ‘m dichtnaait tot de shrug perfect zit!

shrug5Pak steken op rondom de hals en rug. Dit kan met een rondbreinaald, maar je kan het ook in twee delen doen, wat je zelf makkelijk vindt. Brei dan nog een paar rijen in boordsteek, en kant af.

Voilà, je eigen Sugarcoated Shrug! Klein genoeg om in je tas te stoppen, warm genoeg om die koele zomeravond buiten te blijven zitten.trefwoorden: ,
 
 
 
 

Reacties 

 

3 Reacties op “Brei een sugarcoated shrug diy”

  1. Karlijn says:

    Wow dit is tof! Alleen nog leren breien, maar hallo hoe tof is dit?!

  2. Rivka says:

    Ik zeg DOEN, Karlijn, lekker leren breien!

  3. Eli says:

    Fantastische wol ook, waar haal je die?