24 uur in het licht van Kila en Babsie

Ik lees eigenlijk heel weinig poëzie. Wat zeg ik, ik lees helemaal geen poëzie. Wat eigenlijk heel gek is, omdat ik wel heel erg van boeken lezen hou, van schrijven, en van woorden en taal in zijn algemeenheid. Maar poëzie lijkt iets verhevens te hebben, iets ontoegankelijks. Ik zou ook niet weten waar ik zou moeten beginnen met poëzie lezen. 

kilaenbabsie_allihoppa_2

Maar daar komen Kila en Babsie met hun boek 24 uur in het licht van uit de serie Woorden Temmen to the rescue.  In dit boek laat dit dichtersduo je kennismaken met 24 van hun lievelingsgedichten. Voor elk uur van de dag 1 gedicht. Ik heb dit boek overigens gekregen van mijn vriendin Babette (Babsie dus) dan weet je dat maar alvast.

Ok, weinig ervaring met poëzie, wel dol op taal en woorden dus. En toen begon ik aan het boek. Het eerste gedicht is ‘De idioot op het dak’ van Tjitske Jansen. Het is een heel grappig, toegankelijk gedicht over iemand die op het dak van een ex klimt. En dat gaat natuurlijk niet helemaal goed. Dit is niet wat ik me bij poëzie voorstel, dus mijn interesse is gewekt.

kilaenbabsie_allihoppa_5

Het gedicht van Annie M.G. Schmidt is ook een van mijn favorieten uit het boek. Dit gedicht kende ik al wel en is zo heerlijk opstandig dat ik er vrolijk van word.

En dan het gedicht van Ingmar Heytze ‘Je had een potlood in je haar’. Dit zit zo ingenieus in elkaar. Het is een gedicht waarin de tijd wordt teruggespoeld, en dat alleen met woorden. Heel knap.

kilaenbabsie_allihoppa_4

Na elk gedicht hebben Kila en Babsie een paar opdrachten voor je.  Ze dagen je uit om na te denken: ‘Welke gênante momenten heb jij meegemaakt? Wat was er stiekem komisch aan die momenten?’ Maar ze geven ook uitleg over bijvoorbeeld de vorm van het gedicht, het metrum of de herhaling die erin zit. Zo leer je én wat bij, én kijk je nog eens met een ander blik naar het gedicht. Ook staan er opdrachten waarmee je zelf gedichten kan schrijven. Leuk om eens te proberen!

Oh, en dan vergeet ik nog bijna het even te hebben over de vormgeving van dit boek. Het boek is schuin gesneden, wat er fantastisch uitziet als je het open hebt liggen. En de pagina’s zelf zijn ook lekker speels vormgegeven.

Mijn interesse voor poëzie is dus door dit boek gewekt. Ik moet wel zeggen, met ingewikkelde gedichten die ik na twee keer lezen nog niet snap, heb ik nog steeds niet veel. Maar ik heb wel geleerd dat er veel meer soorten poëzie zijn dan ik kende. Bovendien heb ik door dit boek een heel aantal dichters ontdekt, van wiens bestaan ik anders niet had af geweten, waarvan ik zeker meer ga lezen. Een aanrader dus dit boek.

Het boek kost € 19,95 en je koopt het in de lokale boekwinkel of bijvoorbeeld via bol.com.

Dit artikel gaat over een product dat ik heb gekregen. Ook staat er een affiliate link in dit artikel. Als jij dit boek koopt via die link, krijg ik daarvan een klein bedrag.

kilaenbabsie_allihoppa_6trefwoorden: ,
 
 
 
 

Reacties 

 

2 Reacties op “24 uur in het licht van Kila en Babsie”

  1. Nieuw boek: poëzie-doe-boek woorden temmen | Kila&Babsie says:

    […] Annelies Vermeulen maakte voor haar blog Allihoppa prachtige foto’s van het boek en schreef in een recensie: […]

  2. Nieuwe publicatie: poëzie-doe-boek woorden temmen | Kila van der Starre says:

    […] Annelies Vermeulen maakte voor haar blog Allihoppa prachtige foto’s van het boek en schreef in een recensie: […]