Visual notes van Kim Ravers

Eigenlijk ben ik nogal van de tekst, als journalist/webredacteur/tekstschrijver zijnde. Maar ik hou ook erg van beeld en ben niet vies van een beetje experimenteren. Bovendien ben ik de laatste tijd steeds meer gaan tekenen. Dus het boek Visual Notes van Kim Ravers komt als geroepen.

Kim Ravers ontmoette ik op het Winterfeest Hooi & Stro, een paar weken geleden. Kim wil met haar boek Visual Notes mensen slimmer leren communiceren door het gebruik van beelden. Dus niet alleen je aantekeningen maken in tekst, maar ook gebruik maken van beelden. Creatief zijn. Tekenen.

Het boek begint met een uitleg over visualiseren en waarvoor je visuele aantekeningen kunt gebruiken. Natuurlijk is alles in het boek getekend en en dat maakt het meteen heel prettig leesbaar. Ik krijg direct zin om zelf ook aan de slag te gaan. Maar dat mag nog even niet. Eerst de theorie, dan de praktijk.

Volgens Kim is beeld de kortste weg om een boodschap over te brengen. Taal is eigenlijk een omslachtige methode. De vaardigheden die je nodigt hebt voor visual notes zijn inventariseren (informatie verzamelen met al je zintuigen), verbinden (verbanden leggen), organiseren (de compositie maken) en visualiseren (omzetten in beeld)

In het tweede deel ‘Speelruimte’ van het boek mag je zelf aan de slag. Je legt je eigen beelddatabase aan. Een beeld bedenken bij koffie is eenvoudig, maar bij geldverspilling wordt het toch wat abstracter en lastiger. Maar als je niet opgeeft, is er voor elk woord wel een plaatje te bedenken.

Zelf heb ik voor de planning van een feest het visuele noteren in de praktijk gebracht. Behalve dat het leuk is om dingen uit te tekenen zoals ik ze in mijn hoofd heb, blijft het ook beter hangen. Nu, een week nadat ik de aantekeningen heb gemaakt, weet ik niet meer precies wat ik heb opgeschreven, maar de plaatjes (bitterballen, slingers, wijnflessen haha) kan ik zo weer voor me zien.

Al met al een heel origineel boek. Het is zeker een aanrader als je (voor je werk) dingen moet overbrengen of uitleggen aan anderen. Ik krijg er in elk geval veel zin door om creatief aan de slag te gaan.trefwoorden: , , ,
 
 
 
 

Reacties