maak magazine

Maak Magazine: een nieuw diy-tijdschrift

Nog geen week uit en de eerste oplage van het nieuwe Nederlandse tijdschrift Maak Magazine was al uitverkocht. Een nieuw tijdschrift vol tutorials en inspiratie. Met elk kwartaal een nieuw thema, zoals papier of vilt. En de drie makers Nikki, Anne en Anke hebben elkaar zelfs nog nooit in het echt gezien!

Een interview met Anke, die vertelt over het ontstaan van Maak Magazine en de bijzondere samenwerking.

Ik kan me herinneren dat je een oproepje plaatste op Twitter dat je een tijdschrift wilde maken. Dat voelt nog als vrij kort geleden. Hoeveel tijd zat er tussen het idee en het moment dat het magazine gedrukt is?

‘Ik moest even terugzoeken, maar het is toch wel langer geleden dan het voelt. Tenminste, ik ben gewend dat er niet zo heel lang hoeft te zitten tussen idee en uitvoering. Het was in november vorig jaar.’

Hoe zijn jullie drieën bij elkaar gekomen?

‘We kennen elkaar eigenlijk alleen online. We hebben overlappende interesses en zijn elkaar daardoor gaan volgen. We zijn alle drie creatief, maar op andere manieren. Nikki is heel illustratief en alles wat ze maakt, zij het stickers en stempels of vilten lama’s, is zoet. Anne heeft een grote passie voor papier en post, en is heel goed in het bedenken van tutorials en het maken van mooie foto’s. Ik ben zelf grafisch vormgever met een liefde voor creatief bezig zijn. Ik besteed veel tijd achter de computer, maar vind het ook heerlijk om met lijm en papiertjes te prutsen.

Oorspronkelijk zat Janita van jeetjeswereld.nl er ook nog bij, maar die is er helaas tijdens het maken van het eerste magazine uitgestapt, omdat ze er te weinig tijd voor had. Maar ze helpt ons nog wel met kleine dingen als ze kan.

Ook hebben we nog iemand erbij die niet een leidende rol speelt, maar wel ontzettend belangrijk is: Irene van der Poel. Zij controleert voor ons de tekst. Ook is zij de eerste die het magazine voor het eerst helemaal ziet als ie af is, dus ze is ook een ‘tester’.

Daarnaast vragen we ook veel mensen om ons heen voor leuke inhoud. Zoals freebies, tutorials en columns. Dus wij zijn degenen die alles bij elkaar verzamelen, maar eigenlijk werken er heel veel mensen aan mee.’

Verricht elk van jullie andere taken voor het magazine?

‘Ja en nee, alles loopt een beetje door elkaar. Het is niet zo dat één voor de artikelen zorgt en de ander voor de tutorials. Iedereen mag ideeën opgooien en uitvoeren.

Maar we verdelen de taken wel weer zo dat iedereen doet waar ‘ie goed in is en we maken gebruik van eventuele bestaande connecties. Ik heb bijvoorbeeld enkele jaren ervaring met opmaakprogramma’s, dus ik heb het magazine ‘in elkaar geplakt’. Maar ik heb ook het interview van Cara Carmina gedaan en de we zijn gek op-pagina’s.’

maak magazine

Hoe verschilt Maak Magazine van andere magazines?

‘Het is Nederlands is en elk nummer heeft een ander thema. Op die manier spreken we iedere keer een andere groep mensen aan. Je kunt papier misschien niet zo interessant vinden, maar vilt wel. Voor ieder wat wils dus.

We krijgen van meerdere mensen te horen dat het magazine zo toegankelijk is. Alsof je met een groep vriendinnen lekker aan het knutselen bent. Dit was niet een bewuste intentie toen we het maakten, maar extra leuk dat het zo gezien wordt!’

Was er iets dat je miste in andere magazines?

‘Ja! Tutorials. We zijn alle drie erg fan van de Flow, maar daar vind je niet helemaal de inspiratie om zelf aan de knutsel te gaan. Je hebt nu wel de diy-editie, maar dat is het Maak Magazine iedere keer.’

De verkoop verloopt goed of niet?

‘Boven onze verwachtingen! We begonnen een paar weken geleden met promoten en vorige week met reserveren in Nikki’s en mijn shop. Daarnaast begonnen we ook wholesale-bestellingen aan te nemen. Maandag werden de eerste magazines verstuurd en de vrijdag erop was het bij mij op! Nikki heeft er nog een paar, maar die zullen tegen de tijd dat deze blog online staat waarschijnlijk wel op zijn.

We hebben toevallig vandaag besloten om een tweede oplage te laten drukken. Deze zal vanaf ongeveer eind april, begin mei beschikbaar zijn.’

Nog wilde plannen voor de toekomst?

‘Ik denk dat we eerst maar eens moeten proberen een gevestigde naam te worden. Daarna kunnen we kijken wat er nog voor leuke ideeën bedacht kunnen worden.

Afhankelijk van hoe het gaat lopen, willen we volgend jaar beginnen met abonnementen.’

Meer over Maak Magazine

Blog van Maak Magazine

Blog van Anke: Ankepanke

Blog van Nikki: Nikkidotti

Blog van Anne: Vier vandaag

 trefwoorden: ,
 
 
 
 

Reacties 

 

1 Reactie op “Maak Magazine: een nieuw diy-tijdschrift”

  1. Maak magazine vilt-editie | Allihoppa says:

    […] schreef trouwens al eens eerder over Maak magazine. Toen interviewde ik Anke over het […]