la nonette

La Nonette over de kleine dingen in het leven

Manon Bijkerk is naar eigen zeggen met een potlood in haar hand geboren. Onder de naam La Nonette maakt ze prachtige illustraties, zeefdrukken, schilderijen en strips. ‘Ik teken over de kleine dingen, omdat de kleine dingen in het leven vaak de grote dingen blijken te zijn.

la nonette my catWaarom blijken de kleine dingen in het leven vaak de grote dingen te zijn?

Met kleine dingen bedoel ik geluksmomentjes die elke dag voorkomen, maar waar we vaak aan voorbijgaan. Dingen die je even hebben doen glimlachen. Ik denk dat deze momenten juist datgene zijn wat je leven verrijkt. Door ze te tekenen, probeer ik ze vast te houden, en mezelf en anderen te herinneren om vooral te blijven genieten.

Wat vind je de leukste kleine dingen?

Ik vind alle kleine dingen fijn maar als ik moet kiezen: een knuffel en kus, een goed gesprek, lekker eten, zonneschijn, de eerste bloeiende bomen, een lachbui, zo ongeveer alles wat mijn kat doet, strandwind, dansen, warme chocolademelk als het buiten heel koud is…

Hoe komen die kleine, oftewel grote, dingen terug in je werk?

In sommige dagboekstripjes en persoonlijke illustraties komen ze vrij letterlijk terug. Ik heb bijvoorbeeld een tekening met de tekst ‘ik wil best volwassen worden, maar niet vandaag’. Ik zat die dag op mijn balkonnetje in de zon en moest eigenlijk allemaal dingen doen, maar kon mezelf niet er toe aanzetten om te beginnen. Ik besloot dat dan maar te accepteren en lekker van de zon te blijven genieten.

Maar het is ook een soort gevoel dat veel terug komt in mijn schilderijen. Een soort stille tevredenheid. Ik kan op sommige momenten heel erg terug verlangen naar bepaalde situaties, een soort nostalgie eigenlijk, en dat gevoel probeer ik door te laten schijnen in mijn karakters.

manon bijkerk

Je werk heeft een zoete stijl, maar met een bitter randje. Wat is dat bittere randje?

Die quote is van mijn oud-docent aan de kunstacademie Harriet van Reek, over mijn afstudeerwerk. Ik moet wel zeggen dat dat destijds meer op mijn werk sloeg dan nu.

Ik hou van schoonheid, maar dingen mogen niet te mooi worden. Ik hou van karakters die lichtelijk vervreemdend werken. Dat ze een beetje wringen. Ook persoonlijk worstelingen zitten verstopt in mijn werk, meestal heel subtiel in persoonlijke illustraties of schilderijen. Die lijken op het eerste gezicht dan heel vrolijk, maar zijn niet met alleen die intentie gemaakt. Ik heb ze nodig om te verwerken. Ik teken het van me af.

Maakt het bittere randje je werk interessanter?

Mensen kunnen hun eigen gevoelens herkennen en dat geeft een soort band. Als mensen geraakt worden, weet ik dat het goed gelukt is om mijn gevoel over te dragen. Ik denk dat mijn werk oppervlakkiger zou zijn als ik dit niet zou doen. Of dat per se minder interessant is, zou ik niet willen zeggen (want het kan dan nog steeds heel mooi gemaakt zijn) maar het is iets dat ik belangrijk vind.

Met welk werk ben je op dit moment bezig?

Ik heb net een drukke maand gehad dus ik probeer dingen nu weer even te laten bezinnen en te laten borrelen. Vanochtend werd ik weer wakker met ideeën in mijn hoofd dus ik ga zeker weer snel aan de slag.

Ik ben verder altijd op zoek naar meer verkooppunten, nieuwe expositiemogelijkheden en publicaties. 19 april sta ik op de store-in-store markt Vroege Vogels, in Hutspot. En ga ik ook weer meedoen aan de stripdagen Haarlem. Eigenlijk probeer ik elke maand een markt of beurs te pakken.

la nonette unicornWat zijn je toekomstplannen?

Mijn voornaamste doel is compleet rond te kunnen komen van mijn illustraties. Ik zou graag internationaler willen worden, uitbreiden qua producten en verkooppunten en zo echt een eigen merk opzetten. Ook zou ik heel graag weer een lang beeldverhaal willen maken, veel blijven schilderen en mezelf beeldend blijven ontwikkelen en uitdagen. Een agentschap zou ook fijn zijn haha.

Meer informatie over La Nonette

lanonette.com/

facebook.com/LaNonetteIllustration

 

la nonette pulling hair

 trefwoorden: ,
 
 
 
 

Reacties 

 

1 Reactie op “La Nonette over de kleine dingen in het leven”

  1. mw ekster says:

    Wowie, mooi werk:-)!