Interview met Ingrid Wuyster

Vanuit haar knusse studio aan huis werkt Ingrid Wuyster als illustrator en ontwerper. Ze studeerde af aan het Grafisch Lyceum en aan de Willem de Kooning Academie in de richting illustratie. Ingrid werkt voor verschillende editorial, grafische en educatieve uitingen. Ze is gek op thee, handlettering, kringlopen, grote oorbellen, pastelkleuren, enkellaarsjes, vogels, cactussen, polka dots en fluffy kleding. Kijk voor een give-away van een van Ingrids prachtige prints onderaan deze pagina. 

werk2

 Je houdt van ‘paint, pencil, paper, product’. Wat bedoel je daarmee?

‘Kijken doe je met je ogen’ is een uitdrukking iedereen wel kent, maar deze is aan mij niet besteedt. Ik kijk het liefst met mijn handen. Ik raak dus alles aan wat ik interessant vind. Ik vraag het meestal wel netjes. Ik hou van ambachtelijkheid, detail en handmade en ik wil dat ervaren door het te voelen. Die vier dingen, ‘paint, pencil, paper, product’ omvatten dit voor mij in mijn werk. Mijn proces begint altijd met potlood, verf of inkt. Hoewel mijn illustraties niet altijd volledig handgemaakt zijn – ik maak vaak gebruik van een mix van analoog en digitaal – streef ik er wel naar dat er een ‘handmade feel’ in het beeld zit. Je moet het willen vastpakken, aanraken, haast willen aaien. Daarom vind ik het belangrijk dat ook het uiteindelijke product of drager, bijvoorbeeld het papier, aansluit bij de uitwerking. Ik vind het belangrijk dat mijn werk karakter uitstraalt en deze vier dingen zijn daarbij mijn belangrijkste speerpunten.

Ingrid_portret

Wat doe je het liefst?

Mooie dingen maken en verzamelen. Natuurlijk in mijn werk als illustrator, maar ook in mijn vrije tijd maak en verzamel ik dingen waar ik blij van word. Ik ben een overtuigd diy’er. Het liefst ben ik de hele dag door aan het proberen, prutsen en rommelen met van alles tot het klopt bij het idee dat ik in mijn hoofd  heb. Regelmatig struin ik tweedehandswinkels en markten af. Dat vind ik echt heerlijk. Dan koop ik weer spulletjes om op te knappen of die dienen ter inspiratie. Dat is altijd een fijn excuus.

studio1

studio2

Wat zou je altijd nog willen maken?

Een mooi geïllustreerd en vormgegeven (kinder)boek of een grote editorial in een tijdschrift lijken me fantastisch om aan mee te werken. Ook zou ik mijn vaardigheid in animatie verder willen ontwikkelen. Maar waar ik eigenlijk van droom, is mijn eigen papierwaren- en goodie-imperium. Kaarten, prints, kalender, notitieblokjes, zeepjes, etuis, blikjes, allemaal met mijn illustraties en ontwerpen. Dat lijkt me zo geweldig! Voor nu wil ik eerst mijn eigen bescheiden webshop openen waar achter de schermen gestaag aan wordt gewerkt. Dus babysteps.

studio4

studio3

 

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Iemand op de fiets met een grote schemerlamp, een krabbeltekening van mijn kleine neefje of een zin uit een liedje. Alles kan een inspiratie zijn en het komt vaak op de momenten dat je ergens anders mee bezig bent. Bij mij vaak onder de douche of na even goed slapen. Ik kijk graag naar flora en fauna. Je kunt zoveel zien en ontdekken door alleen maar om je heen te kijken, bijvoorbeeld in je eigen tuin, wat er gebeurt en ontstaat. Ik ben een echte verzamelaar. Dit kan van alles zijn: bloemen, prulletjes, ansichtkaarten, stofjes of papier. Als ik er iets in kan ontdekken wat mij intrigeert of raakt, bewaar ik het. De kleur is mooi of de vorm bijzonder, er staat een leuk patroon op of ik ben benieuwd naar het verhaal er achter. Ook kijk ik veel documentaires, lees ik regelmatig tijdschriften en blogs en vind ik het bijhouden van andere instagram-accounts ook heel inspirerend.

werk3

werk1

 

Wat is het verschil tussen werken in opdracht en vrij werk maken?

Werken in opdracht geeft altijd weer een andere uitdaging. Geen opdracht is hetzelfde en dat maakt het leuk. Je werkt met een briefing binnen het kader van de opdrachtgever. In dit kader kun je je eigen invulling geven maar zul je ook de doelgroep, de uitstraling en het merk van de opdrachtgever in acht moeten nemen. Ik zie deze kaders als handvatten waarmee ik van elke opdracht tot een klein feestje kan maken. Bij het maken van vrij werk ben je zo vrij als een vogel maar ook ‘your own worst critic’. Je begint met niks dus je bedenkt je eigen kaders en je moet geïnspireerd zijn. Het proces is vaak wat langer omdat je zelf de knopen moet doorhakken en vaak ook de productie moet bepalen wanneer het ontwerp klaar is. Fijn is dat je het echt kunt maken zoals jij het ziet. Ik ben altijd op zoek naar een goede balans tussen de twee. Ik vind de combinatie fijn en het houdt me scherp.

parkietenvriendje

Zit je parkietje altijd op je schouder als je tekent? 😉

Ja zeker! Jammer genoeg nu niet meer want helaas is mijn lieve vriendje naar de parkietenhemel. Hij was tam en wanneer ik thuis was vloog hij eigenlijk altijd los rond. Vaak ging hij gezellig mee naar mijn studio en zat dan op mijn schouder of rende achter mijn potlood aan. Maar meestal zat hij op zijn favoriete stek: op de rand van mijn beeldscherm, terwijl ik aan het werk was achter de computer. Daar zat hij dan lekker te kwetteren of deed een klein tukje. Het is nu soms zo stil in huis, ik mis hem ontzettend! Mocht iemand nog tips hebben voor een nieuw parkietenvriendje, let me know! 

Bunny_print

Winactie [gesloten]

Bedankt voor het meedoen. De winactie is gesloten. De winnaar heeft een e-mail gehad.

Van Ingrid mag ik bovenstaande geweldige konijnenprint aan een van jullie weggeven. Wat moet je daarvoor doen? Laat in de comments weten wat je van het werk van Ingrid Wuyster vindt. En volg Ingrid op Instagram (@teken_ing) en Allihoppa op BloglovinTwitterFacebook of Instagram (@alli_hoppa). Of allemaal natuurlijk :) Succes!

Over twee weken, dus op vrijdag 21 augustus kies ik om 12.00 uur een winnaar.trefwoorden: , ,
 
 
 
 

Reacties 

 

16 Reacties op “Interview met Ingrid Wuyster”

 1. lisanne says:

  Ik word zo vrolijk van haar werk! Lachende cactussen ….dan kan je toch niet chagie blijven
  En ik als konijnenliefhebster wil graag het hubsende konijn!

  Heb geen instagram maar volg jullie beide wel opbloglovin 🙂

 2. Paulien says:

  superleuke dingen maakt zij! Omdat ik nu zelf niet zo met tekenen bezig kan zijn en verder ook echt ellendig slecht ben met aquarel, inkt, (of dat is angst;)), vind ik het juist zo heerlijk om haar te volgen op Instagram. Ik krijg er zin van om bezig te gaan. Verder vind ik de humor die er (soms) in zit zo tof:). De post bracht me een keer een paar stickers, waaronder de zure citroen, haha! Fijne stijl:).
  Liefs @trees_and_treasures

 3. Pi_tous says:

  Ik ontdekte Ingrid via Flow en volgde haar al op Instagram. Fijn om op die manier ook jouw blog te ontdekken! Ik hou enorm van haar vrolijkmakende tekeningen en de felle kleurtjes die ze gebruikt. Haar werk vult mijn huidig zomers gevoel perfect aan!

  Ik doe erg graag mee met je wedstrijd, mijn dochtertje is dol op (ko)nijntjes en de kleuren passen perfect bij haar -niet traditioneel roze- meisjeskamertje!

 4. Willemien says:

  Wat een leuk interview! Ik ben zelf heel erg fan van het werk van Ingrid, en verkoop haar kaarten ook in mijn winkel. Ik zou het zeker leuk vinden als ze haar imperium gaat uitbreiden dan ga ik vast de hele collectie verkopen 😉 Leuke blog ook trouwens, snap niet waarom ik hier niet eerder heb gekeken want volg je wel op instagram. Maar daar komt verandering in, want je staat nu in mijn blog-lijst 😀

 5. Annemieke says:

  Wat ontzettend leuk om te lezen, dit interview! En wat een blijmakende giveaway :-). Ik ben een echte fan van Ingrid. Ik hou van het frisse, lichte, vrolijke in haar werk. En van de ambachtelijke, handmade-feel… Zo leuk ook hoe ze kleine animaties maakt van haar illustraties! Ik volg haar al een tijd op instagram, en ze is echt een inspiratie voor me. Deze lieve konijnenprint zou ik natuurlijk graag aan de muur hangen in m’n werkkamertje. 😀 Liefs, Annemieke P.S. Volgen deed ik jullie toevallig allebei al 😉

 6. ikplukgeluk (anke) says:

  Jaaäaaa! Ik wordt altijd blij van de mooie tekeningen. Ik zou dit mooie konijntje graag weg willen geven aan een klein vriendinnetje van mij die bijna 6 wordt en dol op konijntjes is. Hier wordt iedereen toch blij van!

 7. nina || happy acorn says:

  O wauwie, wat een cadeautje dat die print wordt weggegeven! Ik volg Ingrid nu een tijdje op insta, en vind haar werk zo gezellig! Fijne kleurtjes, mooie technieken en onderwerpen die zorgen voor glimlachjes 🙂 Ik hou wel van die instant happiness-stijl 🙂 Dus ehm, ja, die zwevende bunny is hier zeker welkom! Boven Frits’ hok is nog een mooi plekje vrij (te maken), dan matchen ze mooi 🙂 Liefs!

 8. Yvonne says:

  Jaaa leuk interview! Ik volg Ingrid al op Instagram (en jou ook al jaaaaren natuurlijk), altijd een feestje 🙂 Mooi werk.

 9. Wendy van nistelrooij says:

  Ik wordt oh zo blij van al dat vrolijke werk!

 10. silvia says:

  Joehoe, èèn en al vrolijkheid zet jij op papier.
  Complimenten voor jou fijne en mooie werk.
  En wat een gezellig intervieuw.
  Dat vrolijke konijntje wil ik wel aan de muur 🙂 xx

 11. veerlez says:

  Ik ben verzot op konijnenprints! Dus ik moet wel mee doen aan deze winactie. Het werk van Ingrid motiveert mij om zelf ook weer meer in mijn werkkamer te gaan zitten! 🙂

 12. Lies says:

  Haar werk is echt een feestje, ik word er meteen helemaal blij van! (en zou willen dat ik kaarten van haar kunst had om al die vrolijkheid per post te kunnen delen, heerlijk!)
  Ik volg jullie beide op instagram en jou op bloglovin (liesvan88)

 13. Martine says:

  Het werk van Ingrid? Dotjes! (Ingrid zelf ook trouwens) Ik kijk er graag naar, het doet me glimlachen en is qua kleurgebruik pre-cies in mijn straatje. Hopelijk hopt dat konijn naar Groningen!

 14. HappyRedFish says:

  Love Love Love Ingrid’s work!!!
  So talented and creative…Huge fan <3

 15. De week rond {allihoppa} 2015-35/36 | Allihoppa says:

  […] Wuysters stuurde me deze fantastische kaarten op, als bedankje voor haar interview hier. Zo lief! En zo […]

 16. De leukste kerstkaarten van 2015 | Allihoppa says:

  […] Maar schudbollen zijn natuurlijk ook de bom, dat heeft Ingrid van Teken-ing goed begrepen. Ook met Ingrid had ik trouwens afgelopen jaar een […]