Interview Marlous van Groenestein + winactie

Illustrator Marlous van Groenestein ontdekte op haar dertiende dat ze striptekenaar wilde worden. Uiteindelijk volgde ze een mode-opleiding en studeerde ze af als grafisch ontwerper aan de kunstacademie ArtEZ in Zwolle. ‘Stiekem wist ik altijd al dat ik iets met illustreren wilde doen, maar toch werd ik geremd tijdens mijn studie en legde ik het aan de kant. Pas na mijn academie tijd heb ik het weer opgepakt en ontdekt hoeveel plezier ik erin heb. Ik geniet echt van mijn werk.’

Je herkent Marlous als klein dametje met een grote bril. Ze woont met haar verloofde in een jaren ’30-woning in Sneek met haar twee poezen Zoë en Bibi en Bumba.

Lente-kaartje

Teken je altijd al?

Toen ik jong was kon ik uren in mijn kamertje doorbrengen of aan de keukentafel en schreef dan hele verhalen of tekende stripjes. Ik zag mijn broer veel tekenen en dacht toen: ‘Dat wil ik ook!’ Ik was jaloers op zijn poppetjes en ging heel veel oefenen. Ik weet nog heel goed dat we een stagiaire op de basisschool hadden, volgens mij was het groep 7 of 8, en zij ontdekte dat ik meer aandacht had voor creativiteit en tekenen. Haar vriend was striptekenaar. Zij leerde mij dingen bij en gaf mij weleens boeken mee waar ik uit kon leren. Dat vergeet ik nooit weer. Op de middelbare school was tekenen mijn favoriete vak en later tijdens mijn mode-opleiding had ik een collectie ontworpen waarin de aandacht werd gevestigd op de prints van de kleding die ik had geïllustreerd. Op de kunstacademie ben ik afgestudeerd als grafisch ontwerper, maar wel met de kanttekening dat er altijd een illustratieve touch verwerkt zat in mijn werk. Dus eigenlijk is illustreren de rode draad die door mijn leven loopt.

Herfst kaartje

Je gebruikt veel vrolijke kleuren. Waarom?

Ik word blij van kleur. Het grappige is wel dat ik alleen maar kleur gebruik in mijn werk en woning, qua kleding ben ik juist heel ingetogen en draag ik veel zwart en donkere kleuren. Kleur in mijn werk is altijd al een kenmerk geweest. Mensen herkennen mijn werk daardoor. Op dit moment haal ik plezier uit het samenstellen van kleuren voor mijn illustraties. Ik maak zelf foto’s en haal de kleuren uit deze foto’s voor mijn illustraties. Ik ben mij de laatste tijd ook wel in het verdiepen in het gebruik van minder kleur in mijn illustraties, want dat vind ik het wel interessant maken. Wie weet heb ik ook weleens een fase waarin ik even helemaal geen kleur meer wil gebruiken. Ik hou van verandering, mijzelf uitdagen en experimenteren.

IMG_8821

Wat inspireert je?

Eigenlijk alles wel, maar vooral dingen die dicht bij mij staan. In mijn werk komen veel dingen terug uit mijn eigen omgeving. Tuurlijk raak ik ook wel geïnspireerd door Pinterest, Instagramaccounts van anderen of beeldmateriaal dat ik tegenkom in boeken of tijdschriften, maar soms popt een idee gewoon op in mijn hoofd en dan grijp ik heel snel naar een notitieboekje om het op te schrijven. Soms ben ik ook te laat met opschrijven en dan ben ik het idee gewoon kwijt. Heel gek misschien, maar de meeste ideeën doe ik op tijdens het tandenpoetsen. Totaal niet mindful, ik weet het, maar weet niet misschien ben ik op dat moment even met iets anders bezig ben en komen er meer prikkels binnen. Voordat ik ga slapen zit ik soms dus nog allemaal kleine schetsjes te maken.

Marlous en de poes

Is illustreren je dayjob of doe je er nog iets naast?

Naast het verzorgen van mijn katten, de was doen, huis schoonmaken en liefde geven aan mijn partner is illustreren mijn dayjob. Drie jaar geleden hebben mijn vriend en ik een huis gekocht, wel een beetje speciaal met de reden zodat ik een eigen werkkamer kon hebben aan huis. Die heb ik nu en het is net een paradijsje. Ik kan hier uren vertoeven, al is het soms alleen maar zitten op mijn stoel als ik even geen inspiratie heb en dan zit ik naar buiten te staren. Er staan nu ook een aantal displays in de kamer, dus ik zie de ruimte ook wel een beetje als een fysieke mini-winkel. Een heerlijke plek.

Werkkamer-studio

Wat is je droom?

Het heeft even geduurd voordat ik mijzelf durfde te zijn en mij volledig ben gaan storten op illustreren. Dit is dus eigenlijk al een droom van mij, van datgene wat je leuk vindt je werk van maken en uiteindelijk je brood daarmee kunnen verdienen. Dat is goud waard. Als ik wat verder kijk zou ik willen uitgroeien tot een label waarin mijn illustraties tot leven komen op diverse uitingen. Het lijkt mij ook interessant om eigen projecten te hebben zoals bijvoorbeeld een boek uitbrengen dat ik dan zelf ook geschreven heb. Ik ben iemand die leeft van dag tot dag en zolang ik geniet van wat ik doe dan ben ik een tevreden mens.

GIVE-AWAY poster 50x70cm

Winactie (verlopen)

De winnaar van de winactie is bekend. Je kunt niet meer meedoen.

Van Marlous mag ik een Allihoppa-lezer blij maken met bovenstaande poster.

Wat moet je daarvoor doen? Laat in de comments weten wat je van het werk van Marlous van Groenestein vindt. En volg Marlous op Instagram (@marlousvangroenestein) of Facebook. En Allihoppa op BloglovinTwitterFacebook of Instagram (@alli_hoppa). Of allemaal natuurlijk.  Succes!

Over twee weken, dus op vrijdag 12 februari trek ik om 12.00 uur een winnaar.

Poster A5 poes-01 Poezen postertrefwoorden: ,
 
 
 
 

Reacties 

 

11 Reacties op “Interview Marlous van Groenestein + winactie”

 1. nina || ninamaakt says:

  Wat tof! Ik kende het werk van Marlous nog helemaal niet, maar wat een fijne en gezellige stijl heeft ze! 🙂 En haar werkkamer, ik smelt helemaal zo mooi! Dus jaaaa, ik waag heel graag een kansje voor de poster!

 2. Stephanie says:

  Ik ken het werk van Marlous, ik volg haar al langer op instagram 🙂
  haar werk vind ik prachtig, heerlijk vrolijk waar je instant happiness van krijgt ^___^

 3. Riekie Bos says:

  ik vind het echt heel mooi werk, vrolijk en licht! Daar word ik gewoon blij van….
  Ik like Marlous van Groenestein en Allihoppa allebei op facebook.
  En Allihoppa volg ik ook nog op twitter.
  duim duim duim en groetjes van Riekie

 4. Ageeth Mooij says:

  Het tovert een glimlach op mijn gezicht en het verlangen naar een gezinsportret <3

 5. lisanne says:

  leuk! erg vrolijke en gezellige illustraties! en ook mooie werkkamer trouwens

 6. Anouck Plume says:

  Oooh wat een mooie illustraties maakt ze! Prachtig! Ik ga haar direct volgen op Instagram. Ik waag graag een kansje op de poster! Heeft Marlous toevallig ook een webshop waar haar werk te koop is? 🙂

 7. Mirelle says:

  Via IG heb ik Marlous ontdekt. Een lieve, vrolijke uitstraling hebben haar illustraties gemaakt met heel veel liefde dat zie ik zo.

 8. gras vd buren says:

  Je werk is fantastisch. Vooral het kleurgebruik (zoals mijn favoriete tint roze) en het ontbreken van harde lijnen. Het maakt ze vriendelijk en lieflijk. Verder zie ik veel van mijn andere favorieten terugkomen,zoals planten,katten en cactussen. De illustratie met paraplu vind ik ook al zo leuk. Bah, dit wordt echt een heel klef en zoet verhaal, maar je vroeg immers zelf naar mijn mening over je werk.
  Ik heb een repost gedaan met nog meer redenen. Kon ik meteen zien of hij in mijn feed en dus in mijn huis zou passen (duh).
  Fijn dat je al zo dicht bij je dromen bent gekomen en leuk stuk om te lezen (goed geschreven @alli_hoppa) ook daarom een repost. Ik help opkomende illustratoren graag onder de aandacht te brengen (klinkt ook alweer zo klef, maar waar!).
  Mickey

 9. Jesuishert says:

  WoW wat een prachtige platen!! Ik word er blij van dus ding absoluut mee!!!

 10. Ellen Vogelzang says:

  Oh! Wat een fijne winactie. Ik vind de illustraties van Marlous heel fijn, vooral door de kleuren die ze gebruikt en de vrolijkheid die haar illustraties uitstralen. Dus ja, ik doe heel graag mee!

 11. roos says:

  Mooi zeg & prachtige kleuren! Tijdens tandenpoetsen ideeën opdoen, zie je. Het hoeft niet zo ingewikkeld: