dav

Boekentips: boeken om te lezen én te luisteren

Boeken lezen kwam er een hele tijd niet van. Of eigenlijk neem je er dan natuurlijk gewoon de tijd niet voor. Maar de laatste tijd ben ik weer lekker back on track met boeken lezen. Met papieren boeken lezen én met luisterboeken luisteren. En zo kan het dat ik nu én bijna dagelijks een boek luister én ’s avonds in bed een ander boek lees. Dus het is wel eens tijd dat ik mijn favorieten van de afgelopen tijd met jullie ga delen.

Moonglow van Michael Chabon

Michael Chabon beschrijft in dit boek de memoires van zijn opa. Die altijd heel zwijgzaam is geweest, maar op zijn sterfbed opeens een waanzinnig levensverhaal vertelt. Uiteindelijk blijkt dat dit helemaal niet het levensverhaal is van de opa van Chabon (goede grap Michael), maar gewoon een verzonnen verhaal. Maar dat maakt het zeker niet een minder mooi boek. Over een man die in de Tweede Wereldoorlog op een geconfiskeerde Zündapp-motorfiets door een kapot en bezet Duitsland rijdt. En zijn vrouw ontmoet, een Francaise met een oorlogstrauma. Er zit heel veel humor in dit boek. En prachtige zinnen.

De acht bergen van Paolo Cognetti

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik dit boek kocht, omdat ik het boekenweekgeschenk nodig had om gratis mee met de trein te reizen. De cover sprak me aan, dus hup, meenemen. Later zag ik dat het blijkbaar een vrij gehypet boek is, tot aan DWDD aan toe en als ik dat had geweten ha ik het boek waarschijnlijk niet gekocht. Beetje flauwe recalcitrantie, ik weet het. Maar goed, ik ging er dus blanco in en… ik vond het een mooi boek. Er gebeurt eigenlijk vrij weinig in het boek, het is op een bepaalde manier heel rustgevend geschreven. Het boek gaat over de vriendschap tussen Pietro, een stadsjongen in Milaan en Bruno, die in de bergen woont en voor de koeien zorgt. Ze wandelen eindeloos door de Italiaanse bergen en hun vriendschap lijkt onverwoestbaar. Maar is dat dus niet.

Concept M van Aafke Romeijn

Ik volg Aafke Romeijn al een tijdje voor haar muziek, die ik erg tof vind. Dus toen ze een boek had geschreven, was ik daar ook erg benieuwd naar. En hoera, dit boek kwam tegelijkertijd op Storytel als op papier in de boekwinkels te liggen, dus ik kon lekker luisteren. In het jaar 2020, in een Nederland dat sterk lijkt op het onze, leeft Hava, een vijfentwintigjarige vrouw. Haar haren zijn grijs, haar huid is doorschijnend, haar ogen zijn diepzwart. Ze lijdt aan de mysterieuze ziekte kleurloosheid die de maatschappij steeds verder ontwricht: medicatie is onbetaalbaar voor particulieren en de overheid kan de kosten nauwelijks nog dragen. Hava raakt bevriend met een groep radicalen die voorspellen dat kleurlozen binnen een paar jaar in de meerderheid zijn – het einde van de Westerse wereld. Ze begint te twijfelen aan haar eigen bestaansrecht en besluit dat het tijd is voor actie. Ik vond dit boek een heel interessant concept en kan niet wachten op het vervolg.

Je kunt dit boek dus luisteren op Storytel, maar Aafke Romeijn heeft het ook op Spotify gezet.

End of watch van Stephen King

End of watch is deel 3 van een trilogie van Mr Mercedes en Lost and Found. Ik was eigenlijk een beetje klaar met Stephen King. Ik heb vroeger veel van zijn boeken gelezen, maar ontdekte andere schrijvers en de interesse raakte een beetje naar de achtergrond. Maar toen las ik een goede recensie van Mr Mercedes en besloot ik het boek een kans te geven. En terecht! Mr Mercedes is een tof boek. Het vervolg Lost and Found vond ik wat minder, maar ja, als je eenmaal twee boeken hebt gelezen van een trilogie, dan lees je nummer drie natuurlijk ook. Of luisteren in dit geval, want hij staat op Storytel. Al zou ik dat niet direct aanraden, want de voorlezer van dit boek was de eerste wiens stem ik wat irritant vond. Dat leidt soms best af. Ik durf eigenlijk niet zo veel over dit boek te schrijven, want ik ben bang dat ik de plot verklap. Het is in elk geval heel spannend!

The bone clocks van David Mitchell

Mijn liefde voor de boeken van David Mitchell is groot. Ik vind ze állemaal mooi. Toch begon ik al eens eerder in The bone clocks, maar toen kwam ik er niet echt in. Lag aan de periode denk ik, zwanger, net bevallen, waar kon ik wel de concentratie voor opbrengen? Op dit moment ben ik halverwege dit boek en ik kan nu al zeggen: dikke aanrader. Verschillende verhaallijnen die bij elkaar komen, het boek speelt in verschillende tijden en er zitten magische elementen in het boek. Mensen kunnen voor eeuwig leven door de ziel van een ander op te slorpen, anderen hebben een ‘geheim oor’ en horen stemmen. Ik ben heel benieuwd hoe dit boek verder gaat. Ik denk dat ik er nú verder in ga lezen.

All the light we cannot see van Anthony Doerr

Van dit boek heb ik er op het moment 5 uur opzitten op Storytel, en nog 12 uur te gaan. Maar wat mooi is het nu al. Het gaat over een blind meisje in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. En een Duitse jongen die naar een nazi-school gaat. Ik las al dat ze elkaar aan het eind van het boek gaan ontmoeten, zij het maar een dag. Ik kan niet wachten om dit boek verder te luisteren.

In dit artikel staan affiliate links. Ik krijg dan een klein percentage als je het artikel koopt via die link.trefwoorden: ,
 
 
 
 

Reacties