Zompige citroencake recept

De laatste tijd ben ik dol op frisse smaken, salades, sapjes, fruit etc. Deze citroencake past helemaal in dat straatje. Bovendien is ‘ie nog lekker nat en zompig ook. Want droge cake, daar kunnen we niks mee.

Het recept is van Frauke, die eerder nog de fijne receptenwinkel OrangeBaker had, maar daar helaas mee is gestopt. Gelukkig is ze niet gestopt met bakken en deelt ze hier nog haar recepten. Zo af en toe komt ze hier dan langs met weer eens iets lekker dat ik op de foto mag zetten. Én mag proeven natuurlijk. Wat een deal!

citroencake_allihoppa

Ingrediënten

70 gram ongezouten roomboter
125 gram suiker
2 eieren
3 eetlepels lemoncurd
2 eetlepels melk
150 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
1 citroen
30 gram poedersuiker

citroencake_allihoppa_4

Doen

Bekleed een cakevorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180graden.

Mix 70 gram roomboter (ongezouten en op kamertemperatuur) met 125 gram kristalsuiker tot een romige massa. Dit gaat het handigst met een elektrische mixer.

Voeg één ei toe, mix en voeg nog één ei toe, mix weer.

Voeg 3 eetlepels lemoncurd en 2 eetlepels melk toe. Mix het geheel tot een gladde massa, dat is best lastig met de lemoncurd want die houdt van klonteren. Dus als er klontjes blijven zitten dan is dat gewoon zo. Merk je later eigenlijk niets meer van. Dus mix het tot een zo glad mogelijke massa.

Zeef dan 150 gram zelfrijzend bakmeel en 1 theelepel bakpoeder door elkaar heen en voeg het bij de boter-ei-curd-melksuikermassa. Meng het met elkaar. Doe dit  met de hand en rustig aan. Anders sla je de luchtigheid eruit. Ik heb altijd geleerd om van buiten naar binnen te werken. Met een pannenlikker eerst langs de rand en dan recht door het midden van het beslag steken, dan weer de rand en dan weer door het midden. Blijven herhalen tot het geheel goed gemengd is.

Giet het beslag in de cakevorm en bak het in ongeveer 45 minuten mooi bruin. Steek een sateprikker in de cake om te testen of hij echt klaar is. Als de prikker er schoon uit komt, is de cake goed.

Terwijl de cake aan het bakken is, meng je het sap van één citroen met 30 gram poedersuiker.

Als de cake uit de oven komt, giet je het citroen-suikersapje over de cake. De cake zuigt het sap helemaal op en  wordt daardoor nog zompiger met een heerlijke overdosis van citrus.

Laat de cake zeker 5 minuten in het blik afkoelen, test even of alle vloeistof dan ook echt is opgenomen anders laat je hem nog een paar minuten langer in het blik.

Daarna verder afkoelen op een rekje.

citroencake_allihoppa_3trefwoorden: , , ,
 
 
 
 

Reacties 

 

2 Reacties op “Zompige citroencake recept”

  1. Eva says:

    Oeh doe mijn zo’n deal 😉 Dit klinkt ook echt overheerlijk!

  2. Myriam says:

    Ziet er lekker uit!