Rode vruchtencake met chocola

Een taart die de avond redt, dat is deze rode vruchtencake. Frauke bakte ‘m vorige week dinsdag toen ik bij haar kwam eten. En dat was een goed idee, want de taart is heerlijk. Maar voordat we de taart aten, moesten we een aantal hindernissen nemen.

Het begon ermee dat de aanslagen in Brussel plaatsvonden. En dat maakte mijn werkdag wat choatisch en gek. Ik vertelde een collega dat ik ’s avonds bij Frauke ging eten. De collega begon over hartige taarten. En wat stond er bij Frauke in de oven toen ik daar de keuken in liep? Jaja, een hartige taart. Lekker! Behalve dat de taart er niet zo’n zin in had, hij werd maar niet gaar. Dus gingen we Mexicaans halen, maar de Mexicaan zat dicht. Dus gingen we patat halen, maar de cafetaria zat dicht. Hoe dit eindigt? Wel met patat gelukkig. En met de nodige meters in de benen. Maar eind goed al goed. Want uiteindelijk kwam dus die taart. En die is superlekker! Daarom geef ik nu Frauke het woord (en beeld) en kunnen jullie ook gaan genieten van dit meesterwerk. Hier komt ze:

De lente is aangebroken en daarmee is mijn voorliefde voor fruit en gebak ook weer aangewakkerd. De luchtige combinatie van zoete vruchten met romige cake is wat mij betreft altijd een goede. Helemaal als je die onderdompelt in lekker veel chocolade!

Dit recept is een samenraapsel van meerdere elementen die ik los van elkaar enorm kan waarderen. Nu dus samen in één hemels gebakje.

Op de foto is te zien dat de cake is omwikkeld in een laag amandelspijs. Bij het proeven bleek dit het geheel net iets te zwaar te maken en dus heb ik het uit het onderstaande recept gelaten. Maar niets zegt dat jij het niet alsnog kunt toevoegen natuurlijk!

Ingredienten

Voor de cake
200 gram bloem
200 gram roomboter (ongezout)
200 gram basterdsuiker
4 eieren
7 gram bakpoeder
snufje zout
80 gram rode vruchten (bv bessen en bramen)

Voor de forsting:
15 gram aardbeien
75 gram poedersuiker
45 gram monchou
40 gram roomboter (ongezouten)

Voor het chocoladeglazuur:
50 gram roomboter (ongezouten)
200 gram pure chocolade
paar rode vruchten ter garnering

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn. Zorg dus dat je alles ruim een uur voor je aan de slag gaat al klaar zet.

Rode vruchtencake_allihoppa_2

Doen

Als eerste maak je de cake:
Klop de suiker en roomboter samen tot een romig en licht geheel. Het handigst gaat dit met een elektrische mixer. Voeg één voor één de eieren toe. Het volgende ei pas echt als de vorige goed is opgenomen in het beslag.

Zeef de bloem, zout en het bakpoeder en voeg het bij het ei-mengsel. Mix het geheel met een spatelen, vooral heel rustig. Zo voorkom je dat je te veel lucht uit de cake roert.

Giet het beslag in een cakevorm die is ingesmeerd met wat boter en bak het geheel op 150 °C tot die helemaal gaar is (ongeveer 55 minuten). Test het met een sateprikker, als die schoon uit de cake komt is die klaar.

Laat de cake nog vijf minuten afkoelen in het blik en daarna op een rooster.

Maak ondertussen de frosting:
Maak de aardbeien schoon en snij deze in kleine stukjes. Pureer ze vervolgens, zelf vind ik het handig om de stukjes door een fijn vergiet te duwen.

Meng in een grote kom, de roomboter en monchou met een vork. Voeg de aardbeienpuree toe en roer het er grof doorheen. Om de frosting dikker en smakelijker te maken, voeg je nu de poedersuiker toe. Beetje bij beetje, net zo lang tot je de substantie dik enzoet genoeg vindt. Mengen gaat het beste met een flexibele spatel. Raak in het begin niet gefrustreerd door de klontjes, met geduld gaan die er allemaal uit.

Zet de frosting in de koelkast als je die niet direct gebruikt.

Maak het chocolade glazuur:
Smelt de chocolade en roomboter au bain-marie (in een kom boven kokend water).

Haal de kom zo’n vijf minuten voor je het wilt gebruiken van het vuur. Dan kan het een beetje afkoelen.

De samenstelling:
Snij de afgekoelde cake doormidden. In de lengte, horizontaal. Zo krijg je een boven en een onder gedeelte. Je kunt hem één keer doorsnijden of twee keer, net wat je zelf leuk vindt.

We beginnen met de onderkant, besmeer die met een deel van de frosting en leg de schoongemaakte rode vruchten erop. Verdeel de overige frosting over de rode vruchten en dek af met de bovenkant van de cake. Als je de cake twee keer hebt doorgesneden dan herhaal je het proces en verdeel je de vruchten en frosting over twee lagen.

Zet het geheel op een rooster met daaronder een bakblik dat iets groter is dan het rooster. Giet of smeer de chocolade glazuur over je cake. Als die al wat koeler is gaat smeren makkelijker. Plaats eventueel een paar rode vruchten in de nog vloeibare chocolade. Dat ziet er leuk uit.

De moeilijkste stap…. Laten afkoelen! Als de chocolade hard genoeg is, kan je gaan smikkelen!trefwoorden: ,
 
 
 
 

Reacties