Recept: Pietje precieze appeltaart

Allihoppa is op vakantie. Maar niet getreurd, gastbloggers nemen hier de boel over in augustus. Mijn favoriete bloggers delen hier hun inspiratie en tutorials! Vandaag Ria van morethanmayo.com.

Bakken doe ik exact twee keer per jaar. Een keer met mijn verjaardag en een keer als de mister jarig is. Daar zitten een aantal maanden tussen. En dat is maar goed ook. Want dan vergeet ik weer even hoe ik ongeduldig heb staan puffen en grommen met mijn baksels 😉

Vooraf vind ik het altijd reuzeleuk. Heb ik er helemaal zin in. Ik haal de ingrediënten in huis en zie al helemaal voor me hoe ik daar al die fijne taarten heb staan en hoe mijn gasten staan te smullen. En dan ga ik vol goede moed aan de slag met mijn befaamde appeltaart.

appeltaart_allihoppa

Nu ben ik nogal een pietje precies. Dus mijn appeltaart moet ‘verfijnd’, hahaha. Dat begint al met het schillen van de appels. Ik wil absoluut geen harde klokhuisstukjes in mijn taart. Maar ja, ik heb zo weinig geduld he, dus na drie appels ben ik er eigenlijk al wel weer klaar mee 😉

Maar oh, wat is deze taart het waard om even door te zetten! Want als hij uit de oven komt, dan ben je zó blij. En je gasten geven je allemaal complimentjes, zo fijn! Toch maar eens proberen dus, die Pietje precieze taart. Bereid je voor op een potje meditatief appels schillen en geniet van het resultaat!

appeltaart_allihoppa_2

Ingrediënten

1 pak appeltaartmix
1 ei
175 gram roomboter
1 kg (ca. 6 stuks) zachtzure appels (bijv. Goudreinet, Elstar of Braeburn)
30 gram suiker
2 pakjes vanillesuiker
optioneel: kaneel
extra: een springvorm van ca. 24 cm en een mixer met deeghaken

Doen

Zet het rooster zo in de oven dat je taart straks in het midden staat en verwarm de oven voor op 165 graden (ik heb een heteluchtoven, houd voor elektrisch 180 graden aan).

Klop het ei in een beker of kom. Kneed de boter zacht in de mixer. Doe de appeltaartmix met het geklopte ei erbij en kneed tot deeg. Geen mixer? Dan lekker ambachtelijk met je handen.

Vet de springvorm in met wat boter (of zo’n spuitbusje met bakvorminvetter) en verdeel het deeg over de bodem en de randen van de springvorm. Let erop dat er bij de overgang tussen de rand en de bodem altijd veel deeg gaat zitten. Duw het met je vingers weg richting de bodem. Tja, wel een beetje precies zijn hè 😉

Snijd de appels in vieren. Haal de schil eraf en snijd het klokhuis goed eruit (geen harde stukjes!) Snijd de partjes eerst in reepjes en dan de reepjes in hele kleine stukjes. Doe ze in een kom.

Meng de appelstukjes met de suiker en vanillesuiker. Voeg naar smaak kaneel toe als je wilt.

Kieper de appelstukjes in de springvorm en verdeel ze gelijkmatig over de bodem. Druk de bovenkant van de rand wat naar beneden, zodat deze de appels raakt (voor de stevigheid).

Zet de springvorm 60-70 minuten in de oven. Als je oven de appels te snel bruin laat kleuren, leg dan een stuk aluminiumfolie over je taart.

Als hij gaar en goudbruin is, haal je de taart uit de oven en laat je hem even bijkomen in de vorm.

Haal de taart als deze wat afgekoeld is, voorzichtig uit de vorm en leg hem op een mooie schaal.

Vertel bij het serveren tegen iedereen dat dit appeltaart volgens een heel speciaal geheim recept is…! (geloof me, dat doet wonderen voor de smaakbeleving J)

Heb een geweldig feestje en neem de complimenten dankbaar in ontvangst! trefwoorden: , , ,
 
 
 
 

Reacties 

 

1 Reactie op “Recept: Pietje precieze appeltaart”

  1. Karlijn says:

    Oh man, deze taart ziet er goddelijk uit! Pfff, ik wil hem NU 🙂 Mooie naam voor een mooie taart die vast heerlijk is! Als ik appeltaart maak, eet ik voornamelijk veel van het deeg 🙂