Pepernoten bakken

Pepernoten bakken? Nee kruidnoten inderdaad. Ik weet het, ik ben zo iemand die kruidnoten pepernoten noemt. Heel irritant.

pepernotenbakken_allihoppa_4

Nu we dit uit de weg hebben, kunnen we ons concentreren op belangrijke dingen zoals pepernoten eten. Kruidnoten.

Ik kan me herinneren dat we op de basisschool eens pepernoten gingen bakken en dat die krengen nergens naar smaakten. Ik vond dat zo’n teleurstelling dat ik deze blijkbaar een jaar of 25 heb onthouden. En nooit meer pepernoten heb gebakken. Ergens was namelijk ook nog het idee blijven hangen dat pepernoten bakken dus heel moeilijk moest zijn. Want sindsdien heb ik het nooit meer gedaan. Daar kun je om lachen, maar de tafel van 8 is ook gewoon nog steeds best lastig toch?

Vorige week bakte ik dus mijn eerste lading pepernoten sinds ergens begin jaren ’90. En nouja! Het is dus helemaal niet moeilijk. Enige lastige voor mij was om de pepernoten klein te houden en er geen minikoekjes van te maken. Eerste lading waren dus minikoekjes, tweede lading iets minder grote minikoekjes. Maar het mooie is dat dat niks geeft, want als ze smaken, smaken ze ook als ze wat groter zijn.

pepernotenbakken_allihoppa

Ingredi├źnten

250 g zelfrijzend bakmeel
125 g donkere basterdsuiker
150 g boter
10 g speculaaskruiden
4 el melk

Doen

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Kneed alles door elkaar.

Maak slierten van ongeveer 1 cm doorsnee. Snij hier stukjes van en druk deze tot platte bolletjes.

Leg ze op bakpapier op een bakplaat.

Bak ze in ongeveer 15 minuten gaar.

pepernotenbakken_allihoppa_3trefwoorden: ,
 
 
 
 

Reacties