Havermoutkoekjes met chocola

Voor het bakken van een taart heb ik een aanleiding nodig: een feestje, een bijzondere gebeurtenis, in elk geval moet er iets te vieren zijn. Voor koekjes geldt dit niet: koekjes kunnen altijd! Dus sloeg ik van de week aan het bakken naar aanleiding van een recept van vriendin Frauke.

Zij bracht me namelijk koekjes een week nadat Olivier was geboren. En wat deed ik? Ik at ze op. Zonder te fotograferen. En dat was fout. Later kreeg ik het recept en had ik dus geen foto’s en kon ik het recept hier niet delen. Maar elk nadeel heb zijn voordeel, en nu heb ik dus het recept van Frauke zelf getest. En ik heb een paar tips: geloof Frauke als ze zegt dat je ruimte moet laten tussen de koekjes, anders zitten ze gegarandeerd aan elkaar. En vraag jij je ook af hoe groot een golfbal is? Hou gewoon een klein bolletje aan ­čÖé En als je geen rekje hebt, koelen je koekjes ook. Eet smakelijk!

havermoutkoekjes_allihoppa_2

Ingredi├źnten (voor ongeveer 20 koekjes)

110 gram roomboter
80 gram basterdsuiker
55 gram kristalsuiker
1 groot ei
1 theelepel vanille essence
125 gram volkorenbloem
80 gram havermout
┬Ż theelepel kaneel
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zuiveringszout
150 gram pure chocolade

Doen

Mix de boter met de basterdsuiker en de kristalsuiker tot een romige massa. Voeg het ei toe en 1 theelepel vanille essence. Meng dit snel door het boter-suike mengsel.

Mix in een andere kom de volkorenbloem, havermout, kaneel, bakpoeder, zuiveringszout en  chocolade in kleine stukjes door elkaar.

Breng beide mixen samen in een grote kom en meng ze goed door elkaar heen. Draai dan kleine balletjes (iets kleiner dan een golfbal) met je handen. Leg de balletjes op een bakplaat (bekleed met bakpapier of siliconemat), maar zorg dat de koekjes wel ruimte hebben want ze vloeien uit. Dus laat er ongeveer 2,5 cm tussen. Druk de balletjes iets plat, dit gaat het makkelijkst met een natte hand. Anders blijft het deeg aan je hand plakken.

Bak de koekjes op 170 graden in ongeveer 14 minuten lekker bruin. Ze zijn nog heel zacht als ze uit oven komen. Laat ze nog 5 minuten op de bakplaat afkoelen en daarna op een rekje.

havermoutkoekjes_allihoppatrefwoorden: , , ,
 
 
 
 

Reacties 

 

2 Reacties op “Havermoutkoekjes met chocola”

  1. nina || happy acorn says:

    Oeee ik geloof direct dat die lekker zijn! Want vorige week bakte ik bijna dezelfde (en ik blogde er zelfs ook nog over), haha. (:

  2. Annelies Vermeulen says:

    @Nina: He ja ik zie het! Het zijn dan ook erg lekkere koekjes ­čÖé