Tuintips #5: de tuin winterklaar maken

Zo, de herfst is begonnen en het wordt al behoorlijk koud buiten. Tijd om de tuin klaar te maken voor de winter. Hoe? Dat vroeg ik mij ook af. Maar gelukkig kwamen mijn moeder en Frauke mij te hulp. En hun tips deel ik natuurlijk ook weer met jullie.

 1. De eerste tip is een hele fijne. Je hoeft er namelijk niks voor te doen. Dus volg deze maar gewoon op 😉 Laat bladeren liggen. Dat is fijn voor de planten en de dieren. Denk aan de egeltjes die moeten overwinteren!
 2. Oh nog een waarvoor je niks hoeft te doen: Laat de uitgebloeide bloemen van de hortensia zitten tot na de winter. Dan blijven de nieuwe knoppen beter bewaard.
 3. Nu moeten we toch echt aan de slag. Dek je vorstgevoelige planten af met stro.
 4. Sommige planten moet je in de herfst snoeien, andere in het voorjaar en weer andere direct na de bloei. Google dat.
 5. Zet je potten vorstvrij in de garage of in je kas. Of in je kelder, of op zolder. Maakt niet uit. Als het maar vorstvrij is.
 6. En als je dan toch bezig bent, zet dan ook je kuipplanten naar binnen. Elke plant heeft een eigen minimum buitentemperatuur, dus check die. Het beste is om ze voor ze naar binnen gaan een beetje te snoeien. Dat is ook wel handig als je niet zo veel ruimte hebt.
 7. Heb je nog kamerplanten buiten staan? Die moeten naar binnen als de temperatuur onder de 5 graden zakt. Dat is dus eigenlijk nu al! Snel! Hup!
 8. En de leukste: plant alvast je bollen voor volgend jaar! Mooie bloemen in de tuin!

Zo, alles voor elkaar? Dan kan de tuin beginnen aan de winterslaap. En wij zelf ook een beetje. Eindelijk verder in huis aan de slag met de keuken en de badkamer! Jeej!trefwoorden: ,
 
 
 
 

Reacties 

 

1 Reactie op “Tuintips #5: de tuin winterklaar maken”

 1. De leukste artikelen van 2015 | Allihoppa says:

  […] En bedankt Frauke voor je lekkere recepten. En mijn vader bedankt voor zijn zelfmaakproject. En mijn moeder en schoonmoeder voor de tuintips. […]