IMG_20150613_113814

Allihoppa tuintips #1: Onkruid

Hallo en welkom bij de eerste aflevering van Allihoppa’s tuintips. (Hoor jij hier ook al het ge-tudututututududududu van Eigen Huis & Tuin? Ik wel!). Ik ben nu ruim een jaar de trotse bezitter van een tuin en ben van plan er iets heel moois van te maken. Vorig jaar kwam ik, door alle verbouwingen, maar aan een ding toe: onkruid wieden. En dat had ik niet gedacht, dat onkruid wieden zo veel tijd zo kosten. Dus gaat de eerste aflevering van Allihoppa’s tuintips over onkruid wieden.

Nu heb ik zelf dus pas sinds een jaar een tuin, dus zo heel veel weet ik er zelf ook nog niet van. Maar gelukkig heb ik een panel van mensen om me heen verzameld die wel veel van tuinieren weten en hun tips met mij, en dus met jullie willen delen. Okee, daar komen ze, de onkruidtips.

1. Geef nooit op

Deze tip komt van mezelf en is, vind ik, de belangrijkste. Want dat onkruid blijft maar komen. Nu zal het wel afhankelijk zijn aan waar je woont en hoe je tuin ligt, hoeveel onrkuid er je tuin in komt. Ik kan me zo voorstellen dat in een binnentuin in de stad wat minder onkruidzaadjes je tuin in waaien dan als je buiten de stad in een open gebied woont. Dat laatste roep ik niet zomaar, want zo woon ik en al dat onkruid heeft hier rondom de tuin vrij spel, dus zie het dan maar eens buiten te houden. Maar goed, elke dag een beetje onkruid wieden en het is goed bij te houden. Maar wel elke dag he. Oja en ik hou niet van bestrijdingsmiddelen, en ben meer een voorstander van verwijderen met de hand.

IMG_20150611_180208

2. Verwijder onkruid met wortel en al

Deze tip komt van mijn moeder. Als je onkruid uit de tuin trekt, haal dan alles weg. Tot elk stukje wortel. Want ook uit een stukje wortel kan de plant weer verder groeien.Weg met dat spul dus!

3. Weet wat onkruid is, en wat niet

Ook van mijn moeder. Je zaait wat mooie bloemen en planten, maar weet je ook hoe ze eruitzien als ze net uit de grond komen? En zie je dan het verschil met onkruid? Zo niet, dan heb je de kans dat je je gezaaide bloempjes ook uit de grond trekt als je aan het onkruid wieden bent, en dat wil je niet. Nou is het voor iedereen persoonlijk wat je onkruid vindt en niet. Ik bedoel, als jij distels mooi vindt, laat je ze toch lekker staan?

IMG_20150613_113753

4. Zorg ervoor dat je de bodem bedekt

Weer van mijn moeder. Op de plekken in mijn tuin waar de bodem bedekt is, groeit aanzienlijk minder onkruid. Klinkt logisch he? Want als er al iets groeit, moet het onkruid extra moeite doen om ertussendoor te groeien. Zorg dus voor een goede bodembedekker. Ik heb zelf kleine maagdenpalm in de tuin staan en veel sedum (verplanten). Dat woekert ook lekker, dus dan staat je tuin snel vol.

5. Draag handschoenen

En zorg dan dat er geen gaten in zitten. Tip uit eigen ervaring van mij. Gaten zijn niet fijn met distels en brandnetels 🙂

6. Planten van anderen

Van mijn schoonmoeder: Let op bij plantjes die je van anderen krijgt (hoe goed en lief bedoeld ook). Voor je het weet heb je zevenblad in de tuin. Dat groeit ontzettend snel en krijg je niet meer weg, alleen met zwaar vergif.

7. Geef nooit op.

🙂

Heb je vragen die je beantwoord wil zien in de tuintips? Stel ze in de comments!trefwoorden: , ,
 
 
 
 

Reacties 

 

3 Reacties op “Allihoppa tuintips #1: Onkruid”

 1. Eva says:

  Ik vind die bodembedekkers altijd zo leuk staan, onder het mom ‘goed tegen onkruid’ gooi ik daar later ook mijn tuin maar mee vol 😉

 2. Annelies Vermeulen says:

  @Eva: Ja joh doen, dan kun je altijd nog zien wat je er verder in zet.
  @Denise: Ja dan wel even oppassen ja!

 3. Denise says:

  Fijn lijstje! En die vingerhoedskruid zijn prachtig. Wij hebben er ook veel in de tuin staan. Alleen heel giftig, dus ik let meestal goed op als de kindjes in de buurt komen.