Maak je eigen letterkaarsen

Ik wilde beginnen met te zeggen dat kaarsen maken heel simpel is. En dat is ook echt wel zo. Maar kijk even naar de foto. Die L. Tja, je moet wel bij de les blijven.

Goed, kaarsen maken is dus heel simpel. Zeker als je bestaande kaarsen of restjes van kaarsen gebruikt. Je smelt deze en gebruikt ze voor je eigen kaarsen.

Voor deze letterkaarsen gebruik ik kartonnen letters. Een tijd terug waren die heel hip, maar eerlijk gezegd ben ik er nu wel weer klaar mee. De zaag erin!

Maar voordat je dat doet, let even goed op. Want voor je het weet heb je een L in spiegelbeeld. Wat natuurlijk heel artistiek is, laten we wel wezen .Ik gebruikte de A, L en het &-teken. Het &-teken bleek geen succes: te veel kleine tussenstukjes waardoor ik het karton niet los kreeg van de kaars.

Ik vind deze kaarsen heel leuk om buiten op tafel te leggen als je lekker een avondje buiten zit.

letterkaars_allihoppa_4

Wat heb je nodig

Kaarsen of restjes van kaarsen

Kartonnen letter(s)

2 pannen en eventueel nog een vergiet of zeef als de ene pan te ver in de andere zakt

Satéprikkers

Lonten (te koop bij de hobbywinkel)

Broodmes

Klein mesje

letters

 

Doen

letters_3

Kook water in de grootste pan. Als dit kookt, zet je de kleinere pan erin. Eventueel hang je er een zeef of vergiet tussen, als de pan te ver wegzakt. Leg stukjes kaarsen in de pan. Als de stukken te groot zijn, breek je ze. Laat ze smelten.

letters_2

Ondertussen kun je de letter(s) snijden met een broodmes of ander mes. Let goed op welke kant je eraf snijdt. Zorg ervoor dat je een zo hoog mogelijk stuk karton aan de letter overhoudt.

letters_4

Kies dan strategische plekken voor je lonten. Verdeel ze over de mal. Op die manier brandt het grootste gedeelte van de kaars op. Met de eventuele restjes kun je natuurlijk weer opnieuw kaarsen maken. Leg de lonten vast met de satéprikkers (dit voelt alsof je mikado speelt).

Als de kaarsen helemaal zijn gesmolten, vis je de eventuele lonten uit het gesmolten kaarsvet. Pak dan het pannetje en giet het kaarsvet voorzichtig in de mal. Mijn letters waren niet helemaal dicht, dus hier en daar lekte er wat kaarsvet uit, maar dit bleek uiteindelijk geen probleem te zijn. Ik kon dit er met het karton aftrekken.

Laat het nu een paar uur drogen, totdat het vet helemaal uitgehard en afgekoeld is.

Peuter dan voorzichtig het karton eraf. Dit ging bij mij best lastig. Ik heb daarom op sommige plekken (vooral aan de achterkant) een schilmesje gebruikt om het karton los te krijgen.

Gelukt? Knip dan de lonten wat korter af. En je bent klaar om je eigen kaarsen aan te steken!

letterkaars_allihoppa_2

 

 trefwoorden:
 
 
 
 

Reacties 

 

7 Reacties op “Maak je eigen letterkaarsen”

 1. Marije Bons says:

  Wat een super leuk idee! En fijn, want recyclebaar door gebruik oude kaarsresten. Binnenkort zeker proberen!

 2. Eva says:

  Aah leuk!! Plus: ik heb ook nog zo’n kartonnen E waarvan ik echt niet weet wat ik ermee moet, slopen dus en kaarsen van maken 🙂

 3. Nettie says:

  Mooi gezicht. Maar de tip om lonten te kopen hoeft niet- je hebt al genoeg lonten als je de kaarsen gesmolten hebt! Nog goedkoper!

 4. Marleen says:

  Superleuk! Maar waar koop je de kartonnen letters? Xenos?

 5. Annelies Vermeulen says:

  Ja ze zijn te koop bij Xenos!

  En inderdaad, als je nog oude lonten hebt, hoef je geen nieuwe te kopen 🙂

 6. Namari says:

  (In Afrkaans) Dit lyk so mooi! Baie dankie vir die idee.

 7. erlich luk says:

  He zoek de naamirving aan te brengen op een grote kerkkaars die ik gekregen heb ! ze moet dienen als doop cadeau kaars imeterkoog en 10 cl doormater ! Dis zoek klaiene letters en hoe kan ik daar aangeraken en aanbrengen