vogelhuisje_allihoppa_2

Diy vogelvoerhuisje

Weet je wat nu geweldig zou zijn? Als er boven dit artikel een foto zou staan met een vrolijk meesje – of beter nog roodborstje – dat wat zaad eet in dit mooie vogelhuisje. Dus denk dat schattige vogeltje er maar even bij.

Want wat heb ik niet? Inderdaad die foto, maar ook een gebrek aan geduld. Aan mij gaat dus geen geduldige vogelaar verloren.

vogelhuisje_allihoppa

Best jammer, want die vogels komen echt graag in dit vogelhuisje. Kat Flipper kan er mooi niet bij, dus kunnen ze hier lekker hippen en happen. Er komen musjes op af, meesjes en een roodborstje. En van die dikke eksters, maar die kunnen er lekker niet bij.

Dit is trouwens weer eens een diy van mijn vader, want zo mooi kan ik niet met hout werken. Ik zou eens bij hem in de leer moeten gaan. Of gewoon heel goed deze diy doorlezen (heb ik uiteraard al gedaan). Maar ik vrees dat ook hier mijn gebrek aan geduld me de das om doet. Gelukkig hebben we dus mijn vader nog. Kan die jullie mooi leren hoe je een vogelhuisje timmert. Hier komtie.

Een vogelvoerhuisje kun je natuurlijk kant en klaar kopen, maar het is ook wel leuk er zelf één te maken. Wat je nodig hebt, is waterbestendige plaat.  Aan een plaat van 60 x 120 cm heb je meer dan genoeg. Voor de staander een balkje van 5 x 5 cm. En voor de bevestiging van het dak een stukje van 4 x 3 cm. Maten mogen afwijken en het mag best gebruikt hout zijn. Er gaat toch een kleurtje overheen. Dan natuurlijk waterbestendige houtlijm en een zaag. Heel mooi is een afkortzaag, maar een decoupeerzaag gaat ook prima.

Wat heb je nodig

Plaat van 60 x 120 cm waterbestendig multiplex 12 mm dik of Okoume-plaat 10 mm dik

Balkje 5 x 5 cm

Balkje 4 x 3 cm

Balkje van 100 cm met 4 stukjes van 25 cm

Waterbestendige houtlijm

Afkortzaag of decoupeerzaag

Verf voor buiten

Kwast

Spijkers

Hamer

Schroeven

Schroevendraaier

 

Hier een overzicht van de maten:

vogelvoerhuisje_allihoppa_31

Doen

vogelvoerhuisje_allihoppa_4

vogelvoerhuisje_allihoppa_5

vogelvoerhuisje_allihoppa_6

We gaan eerst het materiaal op maat zagen.

De dakplaten zagen aan één lange kant onder een hoek van 22,5 graden (meer informatie over het zagen helemaal onderaan deze pagina). Vervolgens de bodem en de randen eromheen. Daarna maken we de nokbalk ook met de bovenkant onder een hoek van 22,5 graden en de twee staanders. Nu hebben we het materiaal klaar om het huisje te maken.

Nu de constructie.

vogelvoerhuisje_allihoppa_7

Eerst de staanders aan de nokbalk bevestigen met lijm en een schroef vanaf de bovenkant.

Daarna bevestigen we de twee dakplaten op de nokbalk met lijm en spijkertjes, zodat ze netjes aansluiten.

Nu maken we de bodem klaar.

vogelvoerhuisje_allihoppa_8

vogelvoerhuisje_allihoppa_9

De smalle latjes netjes onder een hoek van 45 graden afzagen, zodat er een sluitende rand ontstaat. De latjes lijmen en met kleine spijkers vastzetten aan de bodem.

Daarna het dak met de staanders op de bodemplaat bevestigen. Na uitmeten met lijm en een schroef vastmaken.

Afhankelijk van waar je het huisje neer wilt zetten, kun je er een staander onder maken. Gebruik daarvoor een balkje van 100 cm met 4 stukjes van 25 cm die je aan beide kanten onder een hoek van 45 graden afzaagt.

Bevestig ze zoals op de foto:

vogelvoerhuisje_allihoppa_10

En bevestig het huisje op de paal.

Daarmee is het huisje af. Een kleurtje doet wonderen, dus schilder ‘m mooi!

Dan nog even over het zagen: in de uitleg staat dat de dakplaten onder een hoek van 22,5 graden gezaagd moeten worden.  De helling van is 22,5 graden. Dat is een handige maat, omdat het de helft is van 45 graden, iets wat je makkelijk kunt instellen op een afkortzaag of decoupeerzaag.

zagen_allihoppa

De afkortzaag.

 

vogelvoerhuisje_allihoppa_11

En de decoupeerzaag.

vogelvoerhuisje_allihoppa_12

De voet van de decoupeerzaag is verstelbaar.

Hopelijk lukt het zo! Veel plezier!trefwoorden: , ,
 
 
 
 

Reacties 

 

1 Reactie op “Diy vogelvoerhuisje”

  1. Rowan says:

    Wat leuk zeg! Veel leuker dan een huisje kopen eigenlijk.