tuinontwerp_allihoppa_2

Allihoppa tuintips #4: een tuinontwerp maken

Je hebt een tuin, je hebt plek voor planten, je wil een terras, maar waar maak je wat? En welke planten kunnen het beste op welke plek? In deze Allihoppa Tuintips deel ik tips om je tuin goed in te delen. Maak een tuinplanning zodat het jouw ideale tuin wordt.

tuinontwerp_allihoppa

 1. Bedenk welke sfeer je wil in je tuin: moet het strak of wil je juist een wilde tuin?
 2. Bedenk ook hoeveel tijd je hebt voor tuinieren. Weinig tijd? Dan geen borders vol bloemen.
 3. Hou rekening met de zon. Doe dat bijvoorbeeld voor de ligging van je terras. Wil je ’s ochtends of juist ’s avonds in de zon zitten? Wij hebben bijvoorbeeld een terras waar ’s ochtends de zon schijnt, en een terras waar we ’s avonds lekker kunnen zitten. Maar hou ook rekening met welke planten je waar neerzet. Niet alles groeit overal even goed.
 4. Maak kleine slingerpaadjes van mos en gras. Veel leuker en speelser van die rechte paden van tegels.
 5. Creëer diepte door lijnen te maken en te spelen met de hoogtes van planten. Ook kun je bijvoorbeeld een pergola in je tuin maken en deze laten overwoekeren, zodat deze als het ware je tuin wat breekt.
 6. Maak borders. Tips voor het maken van borders vind je in Tuintips #2. Extra tip: Prop je border niet meteen helemaal vol. Geef planten de ruimte om te groeien. Vooral in het begin ziet een tuin er wat kaal uit, maar dat groeit vanzelf dicht.
 7. Hou ook rekening met verlichting. Misschien wil je je vijver mooi uitlichten? Of wil je gewoon goed licht bij de schuur?
 8. Denk ook aan suffe dingen als een plekje voor de kliko’s.
 9. Hou bij planten niet alleen rekening met de zon, maar ook met de grondsoort.
 10. En hou rekening er rekening mee dat sommige planten woekeren, bijvoorbeeld lieve-vrouwebedstro en bamboesoorten.
 11. Gebruik vaste planten. Ze bloeien minder lang, maar komen (bijna) altijd terug. Dit in tegenstelling tot een- of tweejarige planten.
 12. Gebruik voor het plannen van je tuin een online tool. Bijvoorbeeld de Garden Planner.
 13. Of teken het tuinontwerp lekker met de hand.

13 tips voor een tuinplanning. Ik ben er zelf ook al een beetje mee bezig. Zo wil ik volgend jaar zomer een deel van de tegels uit de tuin halen om daar gras te maken. Ook wil ik de vijver dempen en een pergola in de tuin met een blauwe regen erover. Tja, wensen genoeg.

Wat wil jij met je tuin? Of heb je nog tips?trefwoorden: , ,
 
 
 
 

Reacties