Allihoppa_tuintips_border maken

Allihoppa tuintips #2: Border maken

Deel 2 van Allihoppa’s tuintips gaat over het maken van een border. Toevallig (okee niet geheel toevallig) heb ik net een border in mijn tuin gemaakt. En ik ben heel blij met het resultaat.

Voorheen lag er tegen de schuur een hele hoop troep. Door de verbouwing was onze tuin sowieso meer een verzamelplaats van spullen dan een plek waar je voor je plezier zat. Maar we ruimen steeds meer op en zo kwam het dat de muur van de schuur opeens helemaal open en bloot lag. Beetje saai!

Allihoppa_tuintips_border maken_2

En daar ontstond het idee van de border. Ik zag bij buren hier in de straat mooie rozen bloeien en dat wilde ik ook wel. Een border met rozen moest het dus worden. Maar alleen rozen is ook zo saai. Dus kwamen er dahlia’s bij. Later kwam ik erachter dat dahlia’s best bewerkelijke planten zijn, omdat je de wortels ’s winters moet opgraven en binnen moet bewaren. Maar goed, dat gaan we doen. Tip 0 is dan ook: weet wat je koopt 😉 En dan nu de echte tips.

1. De plek van de border

Een border hoeft niet per se tegen een muur aan te liggen. Hij kan ook gewoon aan de rand van je tuin liggen, tegen de schutting of een heg. Of je maakt een border aan de voorkant van je huis: een geveltuin.

2. Geen zand, maar aarde

Als je de border, zoals ik, op een plek wil maken waar al tegels liggen, dan moeten uiteraard de tegels weg. Onder tegels ligt meestal zand. Dat zand moet eruit. Planten hebben voedzame grond nodig en zand droogt te snel uit. Reken uit hoeveel grond je nodig hebt. Tuinaarde is goedkoop en is goed genoeg voor je border. Voor de bovenste laag waar je planten in komen, gebruik je wel potgrond. Voor mijn rozen heb ik speciale rozengrond gebruikt.

3. Rasterwerk voor klimmers

Wil je klimplanten in je border? Maak dan een rasterwerkje aan de muur. Net als ik met mijn klimrozen.

4. Planten planten

Maak een gat dat ruim genoeg is voor je plant. Druk de potgrond rondom je plant goed aan zodat er geen lucht is rondom de wortels. Want, en nu kan ik een fantastische term gebruiken, dan is er geen capillaire werking. Dus. Plant eerst al je planten en geef ze daarna flink water.

5. Bloemen zaaien

Wil je bloemen zaaien?  Vermeng dan het zaad met wat maaszand. Bedek het zaad met wat potgrond. Zet er een stokje bij zodat je nog kunt zien waar je hebt gezaaid.

Nou ik hoop dat je zo een mooie border kan maken. Ik kan zelf niet wachten tot mijn klimrozen de muur op klimmen!

Allihoppa_tuintips_border maken_4

Allihoppa_tuintips_border maken_3trefwoorden: , ,
 
 
 
 

Reacties